torsdag 15 augusti 2024

Kantarellgratinerad laxfilé

KANTARELLGRATINERAD LAXFILÉ

Perfekt när man vill laga hela middagen i en form!

4 portioner

700 g potatis
2 msk olja
2 tsk salt
4 krm peppar
2 krm paprikapulver
600 g färsk laxfilé i hel bit
200 g körsbärstomater

Kantarellstuvning:
250 g kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl crème fraîche eller gräddmjölk
1 dl riven ost, 31%
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk hackad färsk timjan

Garnering och tillbehör:
ev 300 g kokt broccoli
hackad persilja


Sätt ugnen på 200 grader. 

Dela potatisarna och blanda dem med olja, 1 tsk salt, 2 krm peppar och paprikapulver. Fördela dem på ena sidan av en ugnsplåt med bakpapper. Tillaga i ugnen 15 minuter.

Lägg laxen med skinnsidan nedåt på samma plåt men på andra sidan tillsammans med tomater. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in plåten i ugnen igen 15 minuter.

Kantarellstuvning:
Rensa och dela kantarellerna och stek dem i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll över crème fraîche och blanda ner osten. Koka stuvningen några minuter under omrörning och smaka av med salt, peppar och timjan.

Ta ut laxen och bred på det mesta av kantarellstuvningen. Ställ in plåten i ugnen igen ytterligare 15 minuter. Servera laxen med potatisen, körsbärstomaterna, resterande kantarellstuvning samt ev litet kokt broccoli. Garnera med persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar