torsdag 18 juli 2013

Dagens recept: Festlig böcklingpastej

DAGENS RECEPT 13-07-18

FESTLIG BÖCKLINGPASTEJ

Dryg, god och billig blir denna härliga böcklingpastej som kan användas både som smörgåspålägg och som aptitretare eller dip tillsammans med grönsaker, mörkt bröd och liknande. Pastejen kan förvaras upp till en vecka i kylskåp.

Ca 400 g pastej

5 - 6 böcklingar, ca 500 g
200 g keso
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk riven rå lök
2 msk finklippt gräslök
1 dl vispgrädde
(några droppar Worcestershiresås)


Rensa böcklingen. Dela den i filéer eller mindre bitar. Plocka bort alla ben.

Blanda keso med salt, peppar, rå lök och gräslök. Finhacka böcklingen eller kör den i mixer. Blanda ned den i kesoblandningen. Vispa grädden lätt och rör till sist ned den. Smaksätt ev med några droppar Worcestershiresås.

Gott att servera med mörkt bröd eller som smaktillsats till stekt fisk.

Ca 20 minuter att tillaga


Snabbare:
Köp färdigrensade böcklingfiléer. Använd lökpulver eller löksalt som smaktillsats. Blanda i grädden ovispad.

Filéer av rökt makrill går också utmärkt att använda.

Festligare:
Använd mjukost i stället. Rör ut den med vispgrädde. Smaksätt med sherry eller konjak. Blanda böcklingmassan med osten. Blanda i 200 g rensade räkor. Smaksätt som i vårt recept eller ta 3 msk finklippt dill, 1 krm salt och 1 krm paprika. Häll upp massan i vattensköljd form. Låt den stå i kylskåp 1 - 2 timmar och gärna i frys ½ timme. Stjälp försiktigt upp den och lossa runt kanterna först. Garnera med färsk gurka, räkor och hårdkokt ägg. Bjud som entrérätt med bröd.

Kom ihåg:
Det går lätt att rensa böcklingen om den är något varm (nyrökt). Om du ändå har ugnen på kan du värma böcklingen några minuter. Svep in den i folie. Rensa den och var noga med att plocka bort alla ben. Om böcklingen har rom kan du använda den i pastejen.

Du kan smaksätta pastejen med litet senap och finhackad färsk gurka eller ättiksgurka eller med finhackade rödbetor. De senare ger visserligen en mörk röd färg åt pastejen men fin smak.

Tips och idéer:
Det kan vara svårt att få bort den "rökta" smaken från knivar, bestick, skärbräden och händer när du rensat böckling. Skölj med kallt vatten och gnid gärna med citron efteråt. Ofta har du kanske citronhalvor som du pressat saften ur - spara alltid dem och ha till hands i köket.

Om du har stjälpt upp den kylda/frysta pastejen och vill skära den i skivor, går det lättare om du spolat kniven i hett vatten ett ögonblick.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa pastejen. Packa den då i en lämplig form - gärna avlång. Förpacka väl i frysemballage. Förvaringstid högst 2 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar