DAGENS RECEPT 14-02-22
ÄTTIKSSTRÖMMING
Gör gärna dubbel sats när du steker strömming till middag. Häll en god ättikslag över den avsvalnade fisken och du har ännu en välsmakande rätt att bjuda på. Skalpotatis, rågbröd och smör smakar bra till ättiksströmming.
4 portioner
Drygt 1 kg färsk strömming
eller 600 g strömmingsfiléer
1 knippa dill
1 stort ägg
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk rågmjöl
Ättikslag:
2 dl vatten
1 dl matättika
2 msk socker
1 tsk salt
1 lagerblad
6 - 8 hela vitpepparkorn
dill
½ rödlök i skivor
½ rödlök i skivor
till garnering
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Rensa, skölj och filéa fisken. Eller köp färdiga strömmingsfiléer. Lägg strömmingen med köttsidan uppåt på ett skärbräde. Strö hackad dill över och lägg ihop filéerna två och två.
Vispa upp ägget. Blanda salt, peppar och rågmjöl. Vänd de dubbla filéerna först i ägget, sedan i mjölblandningen. Stek strömmingsflundrorna på bägge sidor i matfett tills de är läckert bruna och verkar genomstekta.
Låt strömmingen svalna. Gör under tiden i ordning ättikslagen. Häll ingredienserna i en kastrull och koka upp lagen. Låt den svalna. Lägg strömmingen på ett djupt fat och häll ättikslagen över. Lagen ska täcka helt. Låt nu ättiksströmmingen stå och dra ca 1 dygn i kylskåp. Garnera med skivad rödlök vid serveringen.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
1 dygn i kylskåp
Enklare:
Använd färska eller frysta strömmingsfiléer. De ska inte sköljas, det räcker med att torka av ytan. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Välj senap till fyllning i stället för dill. Eller bred senap på strömmingen och lägg på rikligt med finhackad purjolök och rivet syrligt äpple. Lägg ihop filéerna två och två. I övrigt som i vårt recept.
Här är några andra förslag på fyllningar:
Ansjovisfilé (en per strömmingsflundra), tomatpuré och finklippt dill. Eller finklippt gräslök, dill och persilja. Eller finhackad gul lök som först fått mjukna i litet smör eller grädde.
Kom ihåg:
Stek strömming i en blandning av smör och olja. Smöret ger fin arom. Oljan gör den läckert knaprig i kanterna och förhindrar att strömmingen bränns vid, eftersom olja tål högre värme än smör och margarin.
Tips och idéer:
Klipp strömmingen längs buken när du rensar den. Då får du jämna filéer. Vrid av huvudet och ta bort innanmätet. Skölj den snabbt och ta ut ryggbenet.
Frys in:
Det går bra att frysa in stekt strömming. Frys den utan ättikslag. Ättikslagen häller du över sedan strömmingen tinat. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 1 - 2 månader.
ÄTTIKSSTRÖMMING
Gör gärna dubbel sats när du steker strömming till middag. Häll en god ättikslag över den avsvalnade fisken och du har ännu en välsmakande rätt att bjuda på. Skalpotatis, rågbröd och smör smakar bra till ättiksströmming.
4 portioner
Drygt 1 kg färsk strömming
eller 600 g strömmingsfiléer
1 knippa dill
1 stort ägg
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
4 msk rågmjöl
Ättikslag:
2 dl vatten
1 dl matättika
2 msk socker
1 tsk salt
1 lagerblad
6 - 8 hela vitpepparkorn
dill
½ rödlök i skivor
½ rödlök i skivor
till garnering
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Rensa, skölj och filéa fisken. Eller köp färdiga strömmingsfiléer. Lägg strömmingen med köttsidan uppåt på ett skärbräde. Strö hackad dill över och lägg ihop filéerna två och två.
Vispa upp ägget. Blanda salt, peppar och rågmjöl. Vänd de dubbla filéerna först i ägget, sedan i mjölblandningen. Stek strömmingsflundrorna på bägge sidor i matfett tills de är läckert bruna och verkar genomstekta.
Låt strömmingen svalna. Gör under tiden i ordning ättikslagen. Häll ingredienserna i en kastrull och koka upp lagen. Låt den svalna. Lägg strömmingen på ett djupt fat och häll ättikslagen över. Lagen ska täcka helt. Låt nu ättiksströmmingen stå och dra ca 1 dygn i kylskåp. Garnera med skivad rödlök vid serveringen.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
1 dygn i kylskåp
Enklare:
Använd färska eller frysta strömmingsfiléer. De ska inte sköljas, det räcker med att torka av ytan. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Välj senap till fyllning i stället för dill. Eller bred senap på strömmingen och lägg på rikligt med finhackad purjolök och rivet syrligt äpple. Lägg ihop filéerna två och två. I övrigt som i vårt recept.
Här är några andra förslag på fyllningar:
Ansjovisfilé (en per strömmingsflundra), tomatpuré och finklippt dill. Eller finklippt gräslök, dill och persilja. Eller finhackad gul lök som först fått mjukna i litet smör eller grädde.
Kom ihåg:
Stek strömming i en blandning av smör och olja. Smöret ger fin arom. Oljan gör den läckert knaprig i kanterna och förhindrar att strömmingen bränns vid, eftersom olja tål högre värme än smör och margarin.
Tips och idéer:
Klipp strömmingen längs buken när du rensar den. Då får du jämna filéer. Vrid av huvudet och ta bort innanmätet. Skölj den snabbt och ta ut ryggbenet.
Frys in:
Det går bra att frysa in stekt strömming. Frys den utan ättikslag. Ättikslagen häller du över sedan strömmingen tinat. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 1 - 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar