DAGENS RECEPT 14-02-23
LÖVBIFF PÅ GRÖNSAKSBÄDD
Lövbiff hör till den verkliga snabbmaten och är därför uppskattad av många. Här gör vi en variant med biffarna serverade på en riklig bädd av goda grönsaker. Gott och näringsvettigt.
4 portioner
4 - 8 skivor lövbiff av innanlår
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
Grönsaksbädd:
1 stort pkt djupfrysta blandade grönsaker, 600 g
eller en blandning av:F
3 dl skivade eller tärnade morötter
2 dl finstrimlat selleri
2 skivade purjolökar
2 skivade gula lökar
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Förbered grönsakerna. Koka upp vatten och salt. Lägg ned grönsakerna och koka dem precis mjuka, ca 10 minuter. Följ anvisningen på förpackningen om du väljer djupfrysta grönsaker. Ta vara på grönsaksspadet.
Värm under tiden en stekpanna och bryn matfettet i den. Lägg i biffarna och stek dem snabbt på bägge sidor. Krydda.
Låt grönsakerna rinna av och ånga av någon minut. Lägg upp dem på varmt fat. Lägg på köttet. Vispa ur stekpannan med ca 2 dl av grönsaksspadet och låt skyn koka ihop. Häll den över kött och grönsaker.
Gott att servera med stark senap och en sallad samt bröd.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Om du vill kan du fylla lövbiffarna innan du steker dem. Du kan välja t ex senap blandad med riven rå lök, eller hackad ättiksgurka, eller ädelost utrörd med litet crème fraîche eller gräddfil, eller en blandning av finstrimlad purjolök, hackad färsk paprika och tomatpuré. Vik ihop biffarna. Fäst ev ihop dem med tandpetare. Stek dem sedan som i vårt recept.
Festligare:
Fyll biffarna med smörfrästa skivade champinjoner och litet grädde. Vispa ur stekpannan med litet grädde efter bryningen och servera denna gräddsky till - häll den inte över.
Kom ihåg:
Det går snabbt att steka kött i skivor. Ju tunnare skivorna är, desto snabbare går det. Beräkna 1 minut på var sida för ofyllda lövbiffar och 1½ - 2 minuter för fyllda biffar.
Du kan, om du vill, marinera biffarna en stund i en blandning av ½ dl vinäger, ½ dl matolja, 2 msk chilisås och 1 msk soya. Krydda med litet ingefära, nejlikor eller timjan. Låt biffarna rinna av väl innan du steker dem. Vispa ur stekpannan med litet av marinaden efter stekningen.
Tips och idéer:
Krydda alltid kött efter bryningen, framför allt om du har tunna skivor. Saltet drar annars ur köttsaften ur köttet, det blir torrt och smaklöst och dessutom svårare att bryna.
Lägg inte för mycket i stekpannan på en gång, när du ska bryna. Då kyls pannan av och du får ett kött som blir grått i stället för vackert brynt.
LÖVBIFF PÅ GRÖNSAKSBÄDD
Lövbiff hör till den verkliga snabbmaten och är därför uppskattad av många. Här gör vi en variant med biffarna serverade på en riklig bädd av goda grönsaker. Gott och näringsvettigt.
4 portioner
4 - 8 skivor lövbiff av innanlår
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
Grönsaksbädd:
1 stort pkt djupfrysta blandade grönsaker, 600 g
eller en blandning av:F
3 dl skivade eller tärnade morötter
2 dl finstrimlat selleri
2 skivade purjolökar
2 skivade gula lökar
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Förbered grönsakerna. Koka upp vatten och salt. Lägg ned grönsakerna och koka dem precis mjuka, ca 10 minuter. Följ anvisningen på förpackningen om du väljer djupfrysta grönsaker. Ta vara på grönsaksspadet.
Värm under tiden en stekpanna och bryn matfettet i den. Lägg i biffarna och stek dem snabbt på bägge sidor. Krydda.
Låt grönsakerna rinna av och ånga av någon minut. Lägg upp dem på varmt fat. Lägg på köttet. Vispa ur stekpannan med ca 2 dl av grönsaksspadet och låt skyn koka ihop. Häll den över kött och grönsaker.
Gott att servera med stark senap och en sallad samt bröd.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Om du vill kan du fylla lövbiffarna innan du steker dem. Du kan välja t ex senap blandad med riven rå lök, eller hackad ättiksgurka, eller ädelost utrörd med litet crème fraîche eller gräddfil, eller en blandning av finstrimlad purjolök, hackad färsk paprika och tomatpuré. Vik ihop biffarna. Fäst ev ihop dem med tandpetare. Stek dem sedan som i vårt recept.
Festligare:
Fyll biffarna med smörfrästa skivade champinjoner och litet grädde. Vispa ur stekpannan med litet grädde efter bryningen och servera denna gräddsky till - häll den inte över.
Kom ihåg:
Det går snabbt att steka kött i skivor. Ju tunnare skivorna är, desto snabbare går det. Beräkna 1 minut på var sida för ofyllda lövbiffar och 1½ - 2 minuter för fyllda biffar.
Du kan, om du vill, marinera biffarna en stund i en blandning av ½ dl vinäger, ½ dl matolja, 2 msk chilisås och 1 msk soya. Krydda med litet ingefära, nejlikor eller timjan. Låt biffarna rinna av väl innan du steker dem. Vispa ur stekpannan med litet av marinaden efter stekningen.
Tips och idéer:
Krydda alltid kött efter bryningen, framför allt om du har tunna skivor. Saltet drar annars ur köttsaften ur köttet, det blir torrt och smaklöst och dessutom svårare att bryna.
Lägg inte för mycket i stekpannan på en gång, när du ska bryna. Då kyls pannan av och du får ett kött som blir grått i stället för vackert brynt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar