måndag 24 februari 2014

Dagens recept: Spansk fiskrätt

DAGENS RECEPT 14-02-24

SPANSK FISKRÄTT

Du kan laga hela rätten i ugn på ett ugnssäkert fat, som du sedan kan ställa direkt på bordet. Det är både bekvämt och praktiskt. Rätten får spansk smak av lök, oliver, persilja och kapris.

4 portioner

600 - 700 g fiskfiléer, t ex spätta,
rödtunga, torsk eller kolja
3 msk pressad citronsaft
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
15 - 20 oliver
2 msk smör eller margarin
3 msk finhackad persilja
1 msk kapris
½ tsk oregano

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna men
ta 400 g fiskfilé.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj fiskfiléerna snabbt och lägg dem på ett fat. Häll över citronsaften. Låt fisken marinera ca 30 minuter. Skala och skiva under tiden löken och krossa vitlöksklyftorna. Skiva oliverna. Fräs upp löken i matfettet på svag värme. Den får inte bli brun. Tillsätt vitlök, oliver, persilja, kapris och oregano.

Vik ihop fiskfiléerna. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Häll över lök-olivblandningen. Täck med aluminiumfolie eller med dubbelt smörpapper. Koka fisken i ugn vid 175° ca 20 minuter eller tills fisken är vit och fast och verkar genomkokt.

Gott att servera med kokt ris eller potatis och gärna en tomatsallad.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att marinera
Ca 20 minuter att ugnskoka


Annorlunda:
Häll av vätskan från 1 burk skalade tomater. Hacka tomaterna fint och fräs upp dem med löken i stekpannan. Låt allt koka några minuter. Häll blandningen över fisken. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Marinera fisken i ca 1 dl torrt vitt vin eller torr ljus vermouth, om du vill. Uteslut då citronsaften. Spara marinaden när du lägger fisken på det ugnssäkra fatet. Koka ihop marinaden. Tillsätt 2 dl vispgrädde eller kaffegrädde. Låt det hela koka ihop till en sås och red ev av den med ½ msk vetemjöl. I övrigt som i vårt recept. Servera såsen till fisken.

Kom ihåg:
När du kokar fisk i ugn på fat blir det en hel del vätska, som kan användas som sås eller stomme till en sås. Red ev av den med en blandning av litet smör och mjöl, ca ½ msk av varje.

Den här rätten är inte saltad då oliverna ger tillräckligt med sälta. Om du ändå vill ha salt på fisken, så salta efter kokningen.

Tips och idéer:
Rödspätta är både billigare och vanligare än rödtunga. Välj rödspätta, torsk eller kolja till vardagsrätter och rödtunga om du ska ha gäster.

Finstrimlad purjolök eller finhackad röd eller grön paprika kan ge den här rätten bättre färg och godare smak.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar