DAGENS RECEPT 14-02-25
FÄRSBIFFAR MED CITRON
Det här blir en verklig festrätt - både elegant och välsmakande på en gång. Och ändå är det inte särskilt dyra ingredienser, något att ta fasta på i svångremstider då man vill bjuda på något gott och ändå billigt.
4 portioner
400 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm nejlikor
1 msk rivet citronskal
2 ägg
1 dl kaffegrädde
2 msk smör eller margarin
Garnering:
citronskivor
svart kaviar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg färsen i en skål och blanda den väl. Tillsätt potatismjöl, salt, kryddor och citronskal. Rör ned äggen, ett i sänder, och späd med grädden till en slät smidig färs. Låt den stå kallt en stund. Bred ut färsen på ett skärbräde och dela in den i jämna rutor, 6 - 8 stycken.
Förbered garnityret. Skär citronen i jämna, tunna skivor. Lägg litet kaviar på varje. Stek biffarna i brynt matfett på bägge sidor i en stekpanna, tills de är jämnt bruna och lagom genomstekta. Lägg upp dem på varmt fat. Garnera med citron och ev dill.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Billigare:
Dryga ut färsen med 3 kokta kalla potatisar, som du mosar eller river på rivjärn. Späd med vatten i stället för med grädde. Garnera enbart med citronskivor och gärna klippt grönt (persilja eller dill).
Annorlunda:
Blanda 3 msk svart kaviar i färsen. Minska då på saltet eftersom kaviaren är salt. Krydda med senap och dragon. I övrigt som i vårt recept.
Eller blanda 3 msk finhackad rödlök i färsen. Forma och stek biffarna som i vårt recept. Lägg råa lökringar på de färdigstekta biffarna. Servera stark senap till.
Kom ihåg:
Kaviar är en kylkonserv och bör därför förvaras i kyla. En öppnad burk kan förvaras i kylskåp några dagar, men se till att locket sluter väl till.
Du måste alltid tvätta citrusfrukter - citroner, apelsiner, grapefrukt etc - väl innan du river det yttersta skalet. Torka dem med hushållspapper eller handduk.
Du kan använda rökt kaviar till denna rätt, men lägg då i stället en klick kaviar på varje biff, gärna också litet hackad lök. Uteslut citronen.
Tips och idéer:
Svart kaviar kan du använda i gräddfil eller crème fraîche som en god sås att servera till kötträtter eller stekta eller kokta fiskrätter. Du kan smaksätta med dill, persilja, rödlök eller gul lök, paprika, curry eller senap. Det blir också en god sås att servera till hårdkokta ägg.
Frys in:
Blanda gärna olika färser med olika smaksättning. Forma till biffar, bullar eller längder och frys in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
FÄRSBIFFAR MED CITRON
Det här blir en verklig festrätt - både elegant och välsmakande på en gång. Och ändå är det inte särskilt dyra ingredienser, något att ta fasta på i svångremstider då man vill bjuda på något gott och ändå billigt.
4 portioner
400 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm nejlikor
1 msk rivet citronskal
2 ägg
1 dl kaffegrädde
2 msk smör eller margarin
Garnering:
citronskivor
svart kaviar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg färsen i en skål och blanda den väl. Tillsätt potatismjöl, salt, kryddor och citronskal. Rör ned äggen, ett i sänder, och späd med grädden till en slät smidig färs. Låt den stå kallt en stund. Bred ut färsen på ett skärbräde och dela in den i jämna rutor, 6 - 8 stycken.
Förbered garnityret. Skär citronen i jämna, tunna skivor. Lägg litet kaviar på varje. Stek biffarna i brynt matfett på bägge sidor i en stekpanna, tills de är jämnt bruna och lagom genomstekta. Lägg upp dem på varmt fat. Garnera med citron och ev dill.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Billigare:
Dryga ut färsen med 3 kokta kalla potatisar, som du mosar eller river på rivjärn. Späd med vatten i stället för med grädde. Garnera enbart med citronskivor och gärna klippt grönt (persilja eller dill).
Annorlunda:
Blanda 3 msk svart kaviar i färsen. Minska då på saltet eftersom kaviaren är salt. Krydda med senap och dragon. I övrigt som i vårt recept.
Eller blanda 3 msk finhackad rödlök i färsen. Forma och stek biffarna som i vårt recept. Lägg råa lökringar på de färdigstekta biffarna. Servera stark senap till.
Kom ihåg:
Kaviar är en kylkonserv och bör därför förvaras i kyla. En öppnad burk kan förvaras i kylskåp några dagar, men se till att locket sluter väl till.
Du måste alltid tvätta citrusfrukter - citroner, apelsiner, grapefrukt etc - väl innan du river det yttersta skalet. Torka dem med hushållspapper eller handduk.
Du kan använda rökt kaviar till denna rätt, men lägg då i stället en klick kaviar på varje biff, gärna också litet hackad lök. Uteslut citronen.
Tips och idéer:
Svart kaviar kan du använda i gräddfil eller crème fraîche som en god sås att servera till kötträtter eller stekta eller kokta fiskrätter. Du kan smaksätta med dill, persilja, rödlök eller gul lök, paprika, curry eller senap. Det blir också en god sås att servera till hårdkokta ägg.
Frys in:
Blanda gärna olika färser med olika smaksättning. Forma till biffar, bullar eller längder och frys in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar