lördag 17 maj 2014

Bogstek med grönpepparsås

BOGSTEK MED GRÖNPEPPARSÅS

Blanda gärna ned litet röda vinbär i pepparsåsen. Det gör den både spännande och dekorativ.

4 - 5 portioner

1 skiva oxbog, ca 1 kg, 5 cm tjock
½ - 1 tsk salt
½ - 1 krm svartpeppar
1 - 2 msk smör eller margarin

Sås:
1 msk smör eller margarin
2 tsk hackad grönpeppar
3 dl vatten
1 dl pressad apelsinsaft
1 köttbuljongtärning
4 tsk maizena
1 tsk kinesisk soya
1 tsk dragon
salt, peppar
ev 1 tsk whisky

Tips:
Blanda ned 1 dl röda vinbär i såsen
i slutet av värmningen.

Kom ihåg:
Stektiden beror på hur tjockt och hur
mört köttet är.


Gnid in köttet med salt och peppar. Smält matfettet i en stekgryta eller stekpanna och bryn köttet tills det fått färg. Sänk värmen och låt köttet steka under lock 1 - 1½ timme eller tills det är genomstekt och mört. Späd ev med litet vatten under stekningen. Låt köttet vila 10 - 15 minuter före serveringen.

Sås: Smält matfettet i en kastrull och fräs grönpepparn några minuter. Blanda ned vatten, apelsinsaft, buljongtärning, maizena, soya och dragon och låt det småkoka några minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och ev litet whisky. Skär upp köttet i tunna skivor och servera såsen till.


Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen 1 - 1½ timme


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar