lördag 25 maj 2013

Dagens recept: Karréspjäll

DAGENS RECEPT 13-05-25

KARRÉSPJÄLL

Marinera karréspjället i en marinad gjord på soya, ketchup eller tomatpuré och kryddor. Det ger en härlig kryddsmak som alla uppskattar. Bjud rätten med majskolvar och ugnsstekta hela potatisar.

4 portioner

Drygt 1 kg karréspjäll

Marinad:
1 dl tomatketchup eller mild chilisås
saft av 1/2 citron
2 msk kinesisk soya
2 msk sirap
1 tsk Worcestershiresås
ev 1 - 2 krossade vitlöksklyftor

12 medelstora, jämna potatisar
smält smör eller margarin
4 majskolvar
paprikapulver
ev litet gräslök eller persilja


Snitta köttet vid revbenen, så att marinaden kan tränga in ordentligt. Lägg köttet i ett djupt fat.

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet. Låt köttet stå svalt att marinera minst 1 timme, gärna längre.

Skala potatisen och rulla dem i det smälta fettet. Lägg dem antingen på ett ugnssäkert fat eller på galler bredvid köttet.

Lägg köttet på ett galler till en långpanna. Pensla med litet av marinaden. Stek köttet i ugn vid 175° ca 45 minuter. Öka då värmen till 200° och stek köttet ytterligare ca 15 minuter eller tills det fått färg och är genomstekt. Låt potatisen steka samtidigt i ugnen. Pensla med den överblivna marinaden då och då under stekningen.

Koka majskolvarna i lättsaltat vatten ca 10 minuter om du använder djupfrysta, ca 4 minuter om du använder färska.

Servera köttet med majsen och potatisen. Dofta litet paprika över potatisen och strö gärna över klippt grönt.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme att marinera
Ca 1 timme att ugnssteka


Snabbare:
Uteslut marineringen och pensla i stället köttet med marinaden var 10e minut under stekningen. I övrigt som i vårt recept.

Variation:
Bjud rätten med stora ugnsbakade potatisar. Skölj och borsta potatisarna väl. Skär ett kryss i dem på ovansidan. Ställ in dem i ugnen ca 15 minuter innan du sätter in karréspjället, de behöver nämligen 1 1/4 timme i ugnen. Bjud dem med gräddfil eller crème fraîche och gärna med gräslök eller finstrimlad purjolök. Kläm upp innanmätet från potatisen när du serverar dem och ställ fram en liten skål med grovt salt, så att var och en kan salta sin potatis.

Kom ihåg:
Koka aldrig färska majskolvar för länge. Oftast räcker ett par minuter. Kokar du dem för länge blir de hårda och mister litet av sin goda smak. Färska majskolvar ska vara blekgula och ha ett friskt hölje av gröna blad. Trådarna i toppen ska verka saftiga och mjuka. Om de är torra, har majskolvarna redan legat för länge. Färsk majs har en utsökt, lätt sötaktig smak.

Specialstyckat revbensspjäll säljs ofta till förmånspris i butikerna. Köp gärna en större bit och frys in resten. Bra också som bjudmat och att grilla ute.

Tips och idéer:
När du ska äta majskolvar kan du sticka en liten gaffel i varje ände. Sedan äter du de goda majskornen runt om. Det hårda innanmätet, stocken, ska du kasta bort. Det finns särskilda små gafflar/hållare att köpa till majskolvar. De är praktiska, du bränner inga fingrar. Doppa gärna majskolven i smält smör. Om du vill kan du också strö på salt och nymald vit- eller svartpeppar.

Frys in:
Det går bra att frysa in karréspjäll. Förpacka det väl i tätt frysemballage, gärna både folie och tjock plastpåse. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar