söndag 8 februari 2015

Dagens recept: Kinesisk biff med lök

DAGENS RECEPT 15-02-08


KINESISK BIFF MED LÖK

Något mer snabblagat, aptitretande och bekvämt än kinesisk biff med lök kan man knappast tänka sig. Du kan bjuda den både till fest och vardags.

4 portioner

500 g benfritt nötkött av innanlår
1 msk matolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk soya
1 dl vatten
4 - 5 stora gula lökar
3 dl vatten
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl eller maizena


Skär köttet i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet däri, litet åt gången. Flytta efterhand över köttet i en liten stekgryta. Krydda med salt och svartpeppar och häll över soyan. Rör om väl och tillsätt vattnet.

Skala och skiva löken tunt och bryn också den i matfettet i stekpannan. Tillsätt vattnet och låt det hela sjuda upp. Häll alltsammans över köttet i grytan och rör om. Låt allt sjuda upp och tillsätt vitlöken. Låt rätten sjuda sakta under lock ca 15 minuter.

Rör ut mjölet i litet vatten och rör ned redningen i grytan. Låt det hela precis bara sjuda upp. Servera rätten med luftigt kokt ris och gärna extra soya att stänka över varje portion.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att eftersteka


Billigare:
Välj magert fläskkött i stället för nötkött till den här rätten. Du kan ta antingen bogfläsk eller skinka. Bryn gärna köttet utan fett i stekpannan.

Festligare:
Välj ytterfilé eller utskuren biff till rätten. Förbered kött och lök som i vårt recept. Tillsätt mot slutet av efterstekningen 1 liten burk smörstekta champinjoner och smaksätt rätten med litet ingefära och ev litet farin. Strö över rostade salta mandlar och finstrimlad röd paprika och gärna också litet strimlad vattenkrasse eller klippt kryddkrasse.

Kom ihåg:
I riktig kinesisk matlagning använder man en s k wokpanna att tillaga dessa snabblagade rätter i. En wok är gjord av plåt och har en mycket tunn botten. Du kan köpa den i vissa specialbutiker och i järnhandeln. Men kom ihåg att en wok passar bara över öppen låga, alltså till en gasspis eller över annan eld. Den går inte att använda på gasspis. (De modellerna kom något senare, Bellas anm!)

Tips och idéer:
Rätten blir drygare och därmed också billigare om du blandar i olika sorters fint strimlade grönsaker/rotsaker. Pröva t ex morötter, selleri, zucchini, paprika, brysselkål, broccoli, blomkål eller vitkål. Tillsätt dessa strimlor tillsammans med löken och låt dem sjuda med en stund. De förhöjer både smak och näringsvärde.

Frys in:
Laga gärna större sats av rätten. Red inte av den del som du vill frysa in. Det är bättre att reda den vid upphettningen. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar