torsdag 17 oktober 2013

Dagens recept: Ugnsstekta gösfiléer

DAGENS RECEPT 13-10-17

UGNSSTEKTA GÖSFILÉER

De godaste och bästa fiskrätterna lagar du i ugn - de kräver litet passning, behåller smak och näringsvärde och konsistensen på fisken blir den rätta. Här har vi valt gös, men annan fisk går också bra.

4 portioner

1 gös, ca 1½ kg
1 msk salt
2 purjolökar
2 msk smör eller margarin
3 krm vit- eller svartpeppar
2 msk finsiktat vitt ströbröd, okryddat
2 msk riven ost
ev grädde

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd fiskfiléer.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj och rensa fisken. Fjälla den. Ta ut den i filéer men låt skinnet vara kvar. Dela filéerna i mindre bitar och salta dem lätt. Du kan koka av fiskskrovet till buljong. Sila buljongen och frys in den.

Skölj och strimla purjolöken. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat. Lägg på fiskfiléerna och dofta över litet peppar. Blanda ströbröd och ost och strö blandningen över fisken. Klicka på resten av matfettet.

Stek fisken i ugn vid 225° ca 20 minuter eller tills fisken verkar vit, fast och genomstekt och har fått lätt färg på ytan. Tiden beror på hur tjocka filéerna är - ibland räcker 15 minuter i ugnen. Späd gärna med litet varm grädde mot slutet av stekningen, så får du en fin sky.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnssteka


Annorlunda:
Du kan smaksätta fisken med ett par ansjovisfiléer. Minska då på saltet. Lägg ansjovisen ovanpå fiskfiléerna och strö över ost och ströbröd. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Förbered och stek fisken som i vårt recept. Späd gärna med litet varm crème fraîche i stället för grädde mot slutet av stekningen. Strö över 200 - 300 g rensade räkor precis innan fisken ska serveras. Klipp över 3 msk dill.

Kom ihåg:
Du kan använda vilken fisk du vill till detta recept och givetvis färdiga fiskfiléer, både djupfrysta och färska. Låt djupfrysta filéer tina lätt så att du kan sära dem något innan du lägger dem på fatet.

Använd alltid färskt, vitt, okryddat ströbröd till bl a fisk. Är brödet gammalt och kryddat kan rätten få en bismak.

Du kan utesluta ströbrödet till den här rätten och strö över enbart riven ost. Öka då mängden ost till 4 msk.

Du kan blanda ströbrödet till fisken med osten men också med litet finsmulad timjan.

Du kan strö finklippt gräslök över rätten när den ska serveras, den ger både fin smak och färg.

Tips och idéer:
Du måste alltid späda med varm vätska om du har fisken på ett fat av glas, porslin eller liknande. Fatet kan spricka om du späder med kall vätska.

Trä gärna en plastpåse över handen när du fjällar fisk. Och ställ skärbrädet på en rejäl tidning som du kan vika upp vid ena sidan. Fjällen yr lätt omkring.

Frys in:
Du kan mycket väl frysa in den här rätten. Frys den då på fatet som du gräddat den på och förpacka väl. Sätt aldrig det iskalla fatet direkt från frysen in i ugnen när du ska värma rätten. Förvaringstid ca 3 månader.




1 kommentar:

  1. Sällsynt lyckat recept. Jättegod och lättlagad gösfilé i ugn. Använde färdigköpta filéer. Kryddade med citronpeppar. Bland det godaste i fiskväg!

    SvaraRadera