SVARTA GRYTAN MED RAPSFLÄSKKARRÉ
6 personer
900 g karré av rapsgris
3/4 dl rörsocker
1½ dl kinesisk soya
1 dl tamarind
1 tsk sesamolja
2 msk riven ingefära
1 citrongräs
1/4 tsk chili flakes
Tillbehör:
175 g purjolök
1 msk rapsolja
125 g sockerärter
2 msk rostat sesamfrö
kokt ris
Blanda socker, soya, tamarind och sesamolja i en gryta. Skala och riv ingefäran och blanda ned den. Ansa och finhacka citrongräset och rör ned det samt chili. Låt blandningen koka upp så att sockret löser sig.
Skär karrén i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn dem i olja i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida och flytta över dem till grytan med soyablandningen. Koka upp och låt dem sjuda under lock ca 15 minuter. Lyft upp karrén ur soyasåsen och lägg den på ett fat. Låt såsen koka utan lock ca 5 minuter.
Strimla under tiden purjolöken och skär sockerärterna på längden. Stek dem hastigt i olja så att de mjuknar.
Skär karrén i bitar och servera med kokt ris. Ringla över den nedkokta soyasåsen från grytan och toppa med stekt purjoblandning och rostade sesamfrön.
Från Allt om Mat nr 3 2015
6 personer
900 g karré av rapsgris
3/4 dl rörsocker
1½ dl kinesisk soya
1 dl tamarind
1 tsk sesamolja
2 msk riven ingefära
1 citrongräs
1/4 tsk chili flakes
Tillbehör:
175 g purjolök
1 msk rapsolja
125 g sockerärter
2 msk rostat sesamfrö
kokt ris
Blanda socker, soya, tamarind och sesamolja i en gryta. Skala och riv ingefäran och blanda ned den. Ansa och finhacka citrongräset och rör ned det samt chili. Låt blandningen koka upp så att sockret löser sig.
Skär karrén i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn dem i olja i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida och flytta över dem till grytan med soyablandningen. Koka upp och låt dem sjuda under lock ca 15 minuter. Lyft upp karrén ur soyasåsen och lägg den på ett fat. Låt såsen koka utan lock ca 5 minuter.
Strimla under tiden purjolöken och skär sockerärterna på längden. Stek dem hastigt i olja så att de mjuknar.
Skär karrén i bitar och servera med kokt ris. Ringla över den nedkokta soyasåsen från grytan och toppa med stekt purjoblandning och rostade sesamfrön.
Från Allt om Mat nr 3 2015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar