måndag 9 februari 2015

Dagens recept: Marinerade apelsiner

DAGENS RECEPT 15-02-09


MARINERADE APELSINER

En läcker efterrätt som verkligen inte är svår att laga och som smakar himmelskt är dessa marinerade apelsiner. Och nu i apelsintider är det en ganska billig efterrätt också.

4 portioner

4  stora eller 8 små apelsiner

Lag:
5 dl vatten
1 1/4 dl socker
8 kryddnejlikor
skal av 1 apelsin
skal av 1 citron
1 bit hel kanel
ca 1 dl apelsinlikör
eller annan likör
eller 1 dl nypressad apelsinsaft


Tvätta apelsinerna väl. Skala med potatisskalare av det yttersta gula skalet på 1 apelsin och 1 citron. Skala och dela apelsinerna. Blanda vatten, socker, nejlikor, fruktskal och kanel i en kastrull. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda tills lagen tjocknat och blivit simmig, ca 15 minuter.

Lägg de skalade apelsinerna i en kruka eller skål och häll över den heta lagen. Låt det hela kallna och blanda då i likör eller apelsinsaft. Låt apelsinerna med lag stå i kylskåpet ca 1 dygn.

Servera apelsinerna med antingen glass eller vispad grädde smaksatt med litet likör.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 dygn i kylskåp


Snabbare:
Du kan skiva de skalade apelsinerna och lägga dem i en skål. Koka upp lagen som i vårt recept och låt den svalna lätt. Blanda i likör eller apelsinsaft och häll lagen över frukten. Låt den stå och dra ett par timmar.

Annorlunda:
Strö riven kokos över apelsinerna i lagen. Eller behåll apelsinerna hela från början, ta upp dem ur lagen och rulla dem i riven kokos. De blir då som vita bollar - kanske något för barnkalaset? Uteslut då likör i lagen och ta enbart apelsinsaft.

Kom ihåg:
Citrusfrukter som apelsiner, citroner, grapefrukt, mandariner och clementiner brukar så här års vara bäst och också billigast. Använd dem både till efterrätter och till sallader med t ex vitkål, morötter, endivesallad, kinakål eller vanlig grönsallad. Citrusfrukter ger frisk smak åt sallader.

Citrusfrukter innehåller bl a mycket C-vitamin. 1 apelsin ger ungefär vårt dagsbehov av detta vitamin, något att tänka på.

Du kan använda både ljusa, s k blonda, apelsiner eller blodapelsiner till marinering. Blodapelsiner brukar vara något syrligare så öka sockermängden i lagen till 1½ - 1 3/4 dl.

Tips och idéer:
Om du vill göra en fin fruktsallad med apelsiner bör du skära frukten i klyftor och ta bort den vita hinnan runt varje klyfta. Det tar litet tid men är inte så svårt. Använd en liten vass skalkniv. Skala först apelsinerna så att den yttre vita hinnan kommer bort. Skär sedan med kniven klyftorna från bägge sidor så att de blir hinnfria.


Från Nya Mästerkocken 1985


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar