onsdag 26 februari 2014

Dagens recept: Müsli

DAGENS RECEPT 14-02-26

MÜSLI

Det lönar sig verkligen att blanda sin egen müsli och dessutom har du större möjligheter att åstadkomma precis den grynblandning du själv tycker bäst om. Du kan blanda i torkad frukt, t ex äpplen, aprikoser, katrinplommon eller russin.

Drygt 1½ liter

3 dl havregryn
3 dl rågflingor
3 dl kornflingor
2 dl majsflingor (cornflakes)
2 dl russin eller katrinplommon i bitar
2 dl hackade nötter eller mandel
1 dl vetegroddar
1 dl vetekli
ev honung, sirap eller farin


Mät upp alla ingredienser och lägg dem i en stor skål. Blanda försiktigt. Häll upp i burkar med tättslutande lock. Förvara ganska svalt och mörkt.

Observera:
Om du vill kan du rosta t ex havregryn eller korngryn först i en torr stekpanna ett par minuter. Du kan också tillsätta antingen litet honung, sirap eller lönnsirap eller farin till blandningen om du vill ha den sötare. Det är en smaksak.

Ca 5 minuter att blanda


Kom ihåg:
Müsli är en specialitet ursprungligen från Tyskland och Schweiz. Ordet müsli betyder egentligen mos och är en blandning av olika cerealier och torkad frukt och mandel eller nötter. Det finns färdig müsli att köpa i butikerna men den billigaste gör du onekligen själv.

Av frukt kan du ta russin, katrinplommon, dadlar, fikon, torkade aprikoser, päron, äpplen eller bananer (det finns torkade bananer att köpa).

Av nötter kan du ta hasselnötter, valnötter, pecan, paranötter och också sötmandel.

Du kan också blanda i nyponmjöl eller krossade nypon (förhöjer C-vitaminhalten). Soyamjöl och soyaflingor förhöjer proteinhalten. Du kan blanda i litet torrmjölk om du så vill, det ger också högre proteinvärde.

Av flingprodukter kan du blanda både råg-, korn-, havre- och veteflingor eller -gryn. Du kan blanda i vetegroddar och vetekli.

Müsli blir en mycket näringsrik och bra produkt att ha som morgonmål tillsammans med filmjölk, yoghurt, Kefir eller vanlig mjölk. Den ger mycket fibrer, som vi behöver för att magen ska hålla sig igång.

Tips och idéer:
En riktig hälsofrukost får du om du blandar 2 dl müsli med 1 rårivet äpple och 1 msk russin extra. Servera med mjölk eller filmjölk.

Bjud gärna ostsmörgås på grovt bröd till och drick ett glas nyponsaft eller en kopp nyponte.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar