DAGENS RECEPT 14-02-27
KRYDDIGA GRÄDDFILSSÅSER
Så enkla att röra samman och ändå så goda blir dessa såser av antingen gräddfil eller crème fraîche. Du kan också använda naturell yoghurt som bas till såserna, det ger färre kalorier.
Ca 3 dl sås
Kryddstark tomatsås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 msk riven rå lök
3 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
Stark currysås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
3/4 - 1 tsk currypulver
ev några skivade oliver
Grön sås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
½ tsk salt
2 msk finhackad persilja
2 msk finklippt gräslök
eller det gröna från purjolök
2 msk färsk dragon, basilika
eller citronmeliss
eller
½ - 1 tsk torkade blandade kryddörter
Förbered alla ingredienser som du tänker använda. Mät upp kryddor, skölj, ansa och hacka eller klipp det kryddgröna.
Blanda samman såserna snabbt. Du ska inte röra för mycket i dem, då blir de tunnare och vill dela sig. Låt dem stå kallt tills de ska serveras.
Dessa såser kan du servera både till rätter av kött, fisk eller fågel, vilt och grönsaker. Du kan använda dem som salladssåser eller servera dem till kokt ris eller pasta. Du kan göra dem starkare genom att öka våra kryddmängder.
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan blanda majonnäs (vanlig eller lättvarianten) med gräddfil eller crème fraîche som stomme till såserna.
Som smaktillsatser kan du till 3 dl gräddfil använda följande:
3 msk stark senap blandat med 1 msk finhackad ättiksgurka och 1 msk finhackad rödlök
eller
2 - 3 msk riven pepparrot och 1 rårivet äpple
eller
3 mosade ansjovisfiléer eller sardeller, 2 msk finhackad lök och 1 msk kapris
eller
3 msk mosad ädelost och 1 tsk vinäger
eller
1 dl riven stark ost och ½ - 1 tsk finstött kummin
Kom ihåg:
Det är alltid svårt att ange exakt hur mycket kryddor du ska använda till en sås. Vi har så olika smak, vad en del tycker är starkt tycker andra är alldeles för menlöst och svagt. Dessutom kan kryddor variera ganska mycket i smak och styrka - curry är ett sådant exempel. Den kan vara brännande stark eller mild och aromatisk. Pröva dig alltså fram till något som passar dig.
Om du använder torkade kryddörter i en sås är det bra om såsen får stå och dra en stund. Då kommer smaken fram bättre.
Tips och idéer:
Det är bra att stöta vitlök med litet salt, gärna grovt. Då kommer smaken fram bra när du blandar den i en sås.
Du kan pressa vitlök i en speciell vitlökspress. Då får du ut bara den kraftigt smakande saften.
Grönpeppar eller rosépeppar kan du också använda i gräddfil eller crème fraîche till en stark sås. Stöt pepparn lätt först. Beräkna 1 tsk peppar och ½ tsk salt till 3 dl sås.
KRYDDIGA GRÄDDFILSSÅSER
Så enkla att röra samman och ändå så goda blir dessa såser av antingen gräddfil eller crème fraîche. Du kan också använda naturell yoghurt som bas till såserna, det ger färre kalorier.
Ca 3 dl sås
Kryddstark tomatsås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 msk riven rå lök
3 msk tomatpuré
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
Stark currysås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
3/4 - 1 tsk currypulver
ev några skivade oliver
Grön sås
3 dl crème fraîche eller gräddfil
½ tsk salt
2 msk finhackad persilja
2 msk finklippt gräslök
eller det gröna från purjolök
2 msk färsk dragon, basilika
eller citronmeliss
eller
½ - 1 tsk torkade blandade kryddörter
Förbered alla ingredienser som du tänker använda. Mät upp kryddor, skölj, ansa och hacka eller klipp det kryddgröna.
Blanda samman såserna snabbt. Du ska inte röra för mycket i dem, då blir de tunnare och vill dela sig. Låt dem stå kallt tills de ska serveras.
Dessa såser kan du servera både till rätter av kött, fisk eller fågel, vilt och grönsaker. Du kan använda dem som salladssåser eller servera dem till kokt ris eller pasta. Du kan göra dem starkare genom att öka våra kryddmängder.
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du kan blanda majonnäs (vanlig eller lättvarianten) med gräddfil eller crème fraîche som stomme till såserna.
Som smaktillsatser kan du till 3 dl gräddfil använda följande:
3 msk stark senap blandat med 1 msk finhackad ättiksgurka och 1 msk finhackad rödlök
eller
2 - 3 msk riven pepparrot och 1 rårivet äpple
eller
3 mosade ansjovisfiléer eller sardeller, 2 msk finhackad lök och 1 msk kapris
eller
3 msk mosad ädelost och 1 tsk vinäger
eller
1 dl riven stark ost och ½ - 1 tsk finstött kummin
Kom ihåg:
Det är alltid svårt att ange exakt hur mycket kryddor du ska använda till en sås. Vi har så olika smak, vad en del tycker är starkt tycker andra är alldeles för menlöst och svagt. Dessutom kan kryddor variera ganska mycket i smak och styrka - curry är ett sådant exempel. Den kan vara brännande stark eller mild och aromatisk. Pröva dig alltså fram till något som passar dig.
Om du använder torkade kryddörter i en sås är det bra om såsen får stå och dra en stund. Då kommer smaken fram bättre.
Tips och idéer:
Det är bra att stöta vitlök med litet salt, gärna grovt. Då kommer smaken fram bra när du blandar den i en sås.
Du kan pressa vitlök i en speciell vitlökspress. Då får du ut bara den kraftigt smakande saften.
Grönpeppar eller rosépeppar kan du också använda i gräddfil eller crème fraîche till en stark sås. Stöt pepparn lätt först. Beräkna 1 tsk peppar och ½ tsk salt till 3 dl sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar