DAGENS RECEPT 14-02-28
KÅLLÅDA MED TOMATPURÉ
På vintern är det lämpligt att använda den billiga vitkålen, som innehåller lika mycket C-vitamin som vissa citrusfrukter. Pigga upp vardagen med en välsmakande kållåda, som toppats med färggrann tomatpuré. Både omväxlande och gott.
4 portioner
1½ dl korngryn
eller 1½ dl långkornigt ris
6 dl vatten
2 tsk salt
1 gul lök
eller ½ purjolök
300 g blandfärs
600 g vitkål
2 msk sirap
1 krm vitpeppar
3 dl buljong
1 burk tomatpuré (ca 70 g)
½ dl vatten
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg korngrynen eller riset i kokande saltat vatten. Koka korngrynen ca 20 minuter. Använder du ris behöver det bara koka ca 7 minuter.
Hacka löken eller purjon och bryn den i matfett i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen och låt också den brynas. Ta upp blandningen. Skölj och strimla vitkålen. Bryn kålen lätt och rör om hela tiden. Blanda ned korngrynen eller riset och köttfärsblandningen. Smaksätt med sirap och vitpeppar. Tillsätt buljongen och smaka av.
Häll blandningen i en smord, ugnssäker form och jämna till ytan. Blanda tomatpuré och vatten och fördela blandningen jämnt över kållådan. Grädda vid 200° på nedersta falsen i ugnen 1 - 1 1/4 timme.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka korngryn
1 - 1 1/4 timme att grädda
Enklare:
Om du väljer ris i stället för korngryn kan du tillsätta det okokt i kållådan. Använd i så fall 4 dl buljong. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd strimlad kinakål (utan att bryna den) i stället för vitkål. Lägg ett lager kinakål på botten i formen, bred köttblandningen ovanpå och täck med resten av kålen. Tillsätt buljongen och häll tomatpuréblandningen överst. Grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Smaksätt rätten med mejram, vitlök eller soya. Men glöm inte att soyan redan är smaksatt med salt, så minska då på saltmängden.
Du kan täcka kållådan med färska skivade tomater i stället för tomatpuré. Strö på litet oregano. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
När du ska strimla vitkål så börja med att dela kålhuvudet. Strimla sedan vitkålen mycket fint med vass kniv. Börja inifrån och skär kålen ut mot kanterna.
Du kan låta korngrynen ligga i vatten några timmar, då kokar de snabbare.
Tips och idéer:
I stället för köttfärs kan du ta finhackade rester av skinka eller annat kött. Köttresterna behöver du inte bryna. Blanda dem bara med kålen eller varva kött och kål i formen.
Vill du ha kraftigare tomatsmak på rätten kan du använda 2 burkar tomatpuré och 1 dl vatten.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 3 - 4 månader.
KÅLLÅDA MED TOMATPURÉ
På vintern är det lämpligt att använda den billiga vitkålen, som innehåller lika mycket C-vitamin som vissa citrusfrukter. Pigga upp vardagen med en välsmakande kållåda, som toppats med färggrann tomatpuré. Både omväxlande och gott.
4 portioner
1½ dl korngryn
eller 1½ dl långkornigt ris
6 dl vatten
2 tsk salt
1 gul lök
eller ½ purjolök
300 g blandfärs
600 g vitkål
2 msk sirap
1 krm vitpeppar
3 dl buljong
1 burk tomatpuré (ca 70 g)
½ dl vatten
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Lägg korngrynen eller riset i kokande saltat vatten. Koka korngrynen ca 20 minuter. Använder du ris behöver det bara koka ca 7 minuter.
Hacka löken eller purjon och bryn den i matfett i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen och låt också den brynas. Ta upp blandningen. Skölj och strimla vitkålen. Bryn kålen lätt och rör om hela tiden. Blanda ned korngrynen eller riset och köttfärsblandningen. Smaksätt med sirap och vitpeppar. Tillsätt buljongen och smaka av.
Häll blandningen i en smord, ugnssäker form och jämna till ytan. Blanda tomatpuré och vatten och fördela blandningen jämnt över kållådan. Grädda vid 200° på nedersta falsen i ugnen 1 - 1 1/4 timme.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka korngryn
1 - 1 1/4 timme att grädda
Enklare:
Om du väljer ris i stället för korngryn kan du tillsätta det okokt i kållådan. Använd i så fall 4 dl buljong. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd strimlad kinakål (utan att bryna den) i stället för vitkål. Lägg ett lager kinakål på botten i formen, bred köttblandningen ovanpå och täck med resten av kålen. Tillsätt buljongen och häll tomatpuréblandningen överst. Grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Smaksätt rätten med mejram, vitlök eller soya. Men glöm inte att soyan redan är smaksatt med salt, så minska då på saltmängden.
Du kan täcka kållådan med färska skivade tomater i stället för tomatpuré. Strö på litet oregano. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
När du ska strimla vitkål så börja med att dela kålhuvudet. Strimla sedan vitkålen mycket fint med vass kniv. Börja inifrån och skär kålen ut mot kanterna.
Du kan låta korngrynen ligga i vatten några timmar, då kokar de snabbare.
Tips och idéer:
I stället för köttfärs kan du ta finhackade rester av skinka eller annat kött. Köttresterna behöver du inte bryna. Blanda dem bara med kålen eller varva kött och kål i formen.
Vill du ha kraftigare tomatsmak på rätten kan du använda 2 burkar tomatpuré och 1 dl vatten.
Frys in:
Det går bra att frysa in den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 3 - 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar