LÄTTRIMMAD LAX MED PEPPARROT
OCH RÄKOR
Laxen gratineras med en gräddig sås i ugnen.
4 portioner
1 kg hel laxfilé med skinn
1 msk salt
1 msk socker
1 krm svartpeppar
Gratängsås:
500 g räkor med skal
4 dl vispgrädde
pressad saft av ½ citron
1 dl finhackad dill
3 msk riven färsk pepparrot
Garnering:
ca ½ dl dillvippor
2 msk grovriven, färsk pepparrot
Tillbehör:
pressad potatis
gröna ärter
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa laxen och lägg den i en form. Blanda salt, socker och peppar och gnid in den köttiga sidan på laxen med blandningen. Låt stå i kylen ca 2 timmar. Ta ut laxen och skölj den i kallt vatten. Låt rinna av. Lägg laxen i en smord ugnsform.
Gratängsås:
Skala räkorna. Vispa samman grädde, citronsaft och dill lätt med handvisp. Vänd ned pepparrot och hälften av räkorna. Spara resten till garnering. Häll blandningen över laxen. Gratinera strax under mitten i ugnen 20 - 25 minuter. Koka under tiden potatis och ärter.
Vid servering:
Toppa laxen med räkor, dill och pepparrot. Servera med pressad potatis och gröna ärter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar