söndag 13 mars 2016

Dagens recept: Parmesanpanerad kycklingfilé med hemgjorda pommes frites

DAGENS RECEPT 15-03-13


PARMESANPANERAD KYCKLINGFILÉ
MED HEMGJORDA POMMES FRITES

4 personer

2 - 3 kycklingbröstfiléer
2 dl ströbröd
100 g finriven parmesan eller grana padana
ca 1 dl finhackad persilja eller bladpersilja
2 ägg
salt, vitpeppar
matfett att steka i

Pommes frites:
2 bakpotatisar
1 l raps- eller frityrolja
salt


Börja med att förbereda pommes fritesen. Skala potatisarna och skär dem i avlånga stavar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten och litet salt så att det täcker potatisbitarna. Låt koka upp. Koka potatisstavarna ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg potatisen på ett fat. Pressa gärna med en handduk över så att så mycket av vattnet som möjligt försvinner. Ju mindre fuktiga potatisstavarna är vid friteringen, desto bättre. Vatten och het olja är ingen bra kombination, är potatisen för fuktig blir följden att oljan lätt börjar skumma och koka över.

Skiva kycklingfiléerna till tunna, platta bitar. Det blir ca 3 bitar per hel bröstfilé. Blanda ströbröd, ost och hackad persilja till paneringen. Vispa upp äggen. Vänd kycklingköttet i äggvispet och därefter i paneringen. Se till att de paneras runt om. Krydda med salt och peppar.

Smält matfett i en stekpanna och lägg i de panerade kycklingbitarna. Stek några minuter på varje sida så att de blir helt genomstekta.

Tillbaka till pommes fritesen. Häll oljan i en stor kastrull och värm den till 160°. Lägg i potatisbitarna och fritera ca 5 - 6 minuter, tills pommes fritesen har fått fin färg. Har du en fritös går det självklart lika bra att använda den.

Ta upp pommes fritesen och låt dem rinna av på ett fat täckt med hushållspapper. Salta. Servera de parmesanpanerade kycklingfiléerna med nyfriterad pommes frites och en klick béarnaisesås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar