lördag 30 januari 2016

Len gräddpudding med blodapelsinsallad

DAGENS RECEPT 16-01-30


LEN GRÄDDPUDDING MED BLODAPELSINSALLAD

Grenadine kan uteslutas. Vill du trots allt ge lagen litet extra färg tillsätter du någon droppe röd hushållsfärg.

Ca 8 personer

Blodapelsinsallad:
2 dl vatten
1½ dl socker
2 tsk grenadine
1 bit hel kanel
1 stjärnanis

Gräddpudding:
5 dl vispgrädde
½ vaniljstång
75 g vit choklad


Skär av botten och toppen på blodapelsinerna så att de står stadigt. Skär bort skalet så att även den yttre hinnan på klyftorna följer med. Följ därefter hinnväggarna mellan varje klyfta med kniven och skär ut fina, hinnfria klyftor. Lägg klyftorna i en bunke.

Mät upp vatten, socker och grenadine i en kastrull. Tillsätt kanel och stjärnanis och ge lagen ett uppkok. Häll den heta lagen över apelsinklyftorna. Ställ salladen svalt och låt dra ca 4 timmar.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mät upp grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg även ned vaniljstången. Sjud upp blandningen och ta kastrullen från värmen. Hacka chokladen och lägg den i en liten bunke. Häll över ca 1 dl av den heta grädden. Rör tills chokladen smält och tillsätt blandningen i den varma grädden. Rör om.

Låt gelatinbladen droppa av och rör ned dem i den varma grädden så att de smälter. Ta upp vaniljstången och häll upp gräddsmeten i portionsformar som var och en rymmer ca 3/4 dl. Låt stå kylskåpskallt att stelna ca 4 timmar.

Doppa hastigt formarna i varmt vatten och stjälp dem upp och ned på tallrikarna. Servera med apelsinsalladen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar