söndag 1 november 2015

Ugnsstekta äpplen med kolaknäck

UGNSSTEKTA ÄPPLEN MED KOLAKNÄCK

Barnsligt goda äpplen för både stora och små, serverade med len kolagrädde. Karamelliserad mjölk finns att köpa färdig på burk och kallas även dulce de leche.

8 portioner

8 äpplen

Fyllning:
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade hasselnötter
1 tsk malen kanel
50 g smör eller margarin
½ burk karamelliserad mjölk

Servering:
2 dl vispgrädde
½ burk karamelliserad mjölk


Sätt ugnen på 175°.

Hacka valnötter och hasselnötter och lägg i en bunke. Tillsätt kanel, matfett och ½ burk karamelliserad mjölk. Rör om blandningen till en slät massa.

Ta bort skaften på äpplena och jämna ev till bottnen så att de står stadigt. Ta ut kärnhuset med en äppelpipa. Undvik att trycka rakt igenom eftersom fyllningen då rinner ut under gräddningen. Gröp ur litet extra med en tesked så att fyllningen får plats. Ställ äpplena i en ugnsform och pricka dem lätt så att de inte spricker under gräddningen.

Fördela fyllningen i äpplena och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills de känns mjuka.

Vispa grädden och vänd slarvigt ned den sparade karamelliserade mjölken, så att grädden blir strimmig. Servera kolagrädden till de nybakade äpplena.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar