onsdag 4 november 2015

Torskgratäng med ljuvliga smaker

TORSKGRATÄNG MED LJUVLIGA SMAKER

Smörstekt spenat som toppas med knaprigt bacon, lättrimmad torsk, en smakrik senapssås och generöst med västerbottenost kan bara bli succé!

4 personer

4 bitar torskfilé eller torskrygg à 150 g
1 dl salt
1 l vatten

Spenatbädd:
1 pkt bacon, ca 140 g
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör eller margarin
200 - 300 g spenat
salt, peppar

Sås:
3 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 - 4 msk dijonsenap
1 tsk honung
2 - 2½ dl riven västerbottenost


Rör ut saltet i vattnet tills det är helt löst. Låt fisken rimmas i saltlaken 20 minuter, lyft upp och låt rinna av väl på hushållspapper.

Strimla baconet och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper. Sätt ugnen på 200°.

Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Hetta upp matfettet i en stekpanna, lägg i lök och spenat och fräs på medelvärme tills spenaten börjar slakna och löken är genomskinlig. Smaka av med salt och peppar. Lägg lök- och spenatfräset i en smord ugnsfast form, lägg fisken ovanpå och strö över bacon.

Rör ihop alla ingredienser till såsen utom osten. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev mer dijonsenap. Häll såsen över fisken och strö över osten. Gratinera i ugnen 25 - 30 minuter tills osten har fått en vackert gyllene färg. Servera med någon form av potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar