lördag 14 november 2015

Dagens recept: Karamelliserad jordgubbspaj

DAGENS RECEPT 15-11-14


KARAMELLISERAD JORDGUBBSPAJ

Alldeles speciell med både len och syrlig smak - prova en karamelliserad paj!

1 paj, ca 10 personer

Mördegsskal:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 äggula

Fyllning:
ca 6 dl jordgubbar = 3 dl mosade
3 äggulor
1½ dl socker
6 msk Maizena
finrivet skal och saft av 2 citroner
1 msk osaltat smör

Karamelltäcke:
2 msk socker

Servering:
vispgrädde


Hacka samman ingredienserna till mördegsskalet. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Låt formen stå kylskåpskallt att vila medan ugnen blir varm och grädda sedan pajskalet gyllenbrunt, ca 15 minuter.

Mosa eller mixa jordgubbarna till ett slätt mos. Häll jordgubbsmoset i en kastrull och tillsätt äggulor, socker, Maizena, citronskal och citronsaft. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills det smält och ställ åt sidan att kallna. Bred ut den kalla jordgubbskrämen jämnt i mördegsskalet och strö sockret över.

Lägg litet aluminiumfolie runt och ovanpå mördegskanten så att den inte bränns. Ställ in formen högt upp i ugnen i någon minut tills sockret smält och blivit knäckigt. Passa pajen noga, för den bränns lätt vid.

Servera pajen kall tillsammans med lättvispad grädde.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar