DAGENS RECEPT 15-11-14
KARAMELLISERAD JORDGUBBSPAJ
Alldeles speciell med både len och syrlig smak - prova en karamelliserad paj!
1 paj, ca 10 personer
Mördegsskal:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 äggula
Fyllning:
ca 6 dl jordgubbar = 3 dl mosade
3 äggulor
1½ dl socker
6 msk Maizena
finrivet skal och saft av 2 citroner
1 msk osaltat smör
Karamelltäcke:
2 msk socker
Servering:
vispgrädde
Hacka samman ingredienserna till mördegsskalet. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Låt formen stå kylskåpskallt att vila medan ugnen blir varm och grädda sedan pajskalet gyllenbrunt, ca 15 minuter.
Mosa eller mixa jordgubbarna till ett slätt mos. Häll jordgubbsmoset i en kastrull och tillsätt äggulor, socker, Maizena, citronskal och citronsaft. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills det smält och ställ åt sidan att kallna. Bred ut den kalla jordgubbskrämen jämnt i mördegsskalet och strö sockret över.
Lägg litet aluminiumfolie runt och ovanpå mördegskanten så att den inte bränns. Ställ in formen högt upp i ugnen i någon minut tills sockret smält och blivit knäckigt. Passa pajen noga, för den bränns lätt vid.
Servera pajen kall tillsammans med lättvispad grädde.
KARAMELLISERAD JORDGUBBSPAJ
Alldeles speciell med både len och syrlig smak - prova en karamelliserad paj!
1 paj, ca 10 personer
Mördegsskal:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 äggula
Fyllning:
ca 6 dl jordgubbar = 3 dl mosade
3 äggulor
1½ dl socker
6 msk Maizena
finrivet skal och saft av 2 citroner
1 msk osaltat smör
Karamelltäcke:
2 msk socker
Servering:
vispgrädde
Hacka samman ingredienserna till mördegsskalet. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Låt formen stå kylskåpskallt att vila medan ugnen blir varm och grädda sedan pajskalet gyllenbrunt, ca 15 minuter.
Mosa eller mixa jordgubbarna till ett slätt mos. Häll jordgubbsmoset i en kastrull och tillsätt äggulor, socker, Maizena, citronskal och citronsaft. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör tills det smält och ställ åt sidan att kallna. Bred ut den kalla jordgubbskrämen jämnt i mördegsskalet och strö sockret över.
Lägg litet aluminiumfolie runt och ovanpå mördegskanten så att den inte bränns. Ställ in formen högt upp i ugnen i någon minut tills sockret smält och blivit knäckigt. Passa pajen noga, för den bränns lätt vid.
Servera pajen kall tillsammans med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar