onsdag 21 oktober 2015

Stora köttbullar med tomatsås och bönor

STORA KÖTTBULLAR MED TOMATSÅS
OCH BÖNOR

Genom att koka köttbullarna, eller frikadellerna som de egentligen heter när de är kokta, i tomatsåsen får de en mycket god smak. Dessutom sparar man på grytor och pannor.

4 portioner

Tomatsås:
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
1½ stor gul lök
2 - 3 vitlöksklyftor
ca ½ urkärnad chili
olivolja
2 burkar krossade tomater à ca 400 g
1 tsk socker
salt, svartpeppar

Köttbullar:
½ gul lök
olivolja
500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk fint havssalt
1/3 tsk nymalen svartpeppar

Till grytan:
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
1 - 1½ dl färsk strimlad basilika
riven parmesan
fint havssalt
nymalen svartpeppar


Tomatsås:
Strimla sellerin och finhacka morot, lök, vitlök och chili. Hetta upp en stor stekpanna eller kastrull med rikligt med olivolja och fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt selleri och morot och fortsätt fräsa en kort stund. Rör ned krossade tomater samt socker och koka upp. Låt puttra under lock ca 10 minuter och rör om då och då. Krydda med salt och peppar.

Köttbullar:
Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Låt löken svalna litet och blanda samman med färs och kryddor till en slät smet i en bunke. Forma smeten till litet större köttbullar, lägg ned dem i tomatsåsen och se till så att de täcks av såsen. Låt koka under lock på medelvärme ca 10 minuter eller tills köttbullarna är helt genomkokta.

Lägg i bönorna och låt dem koka med de sista 3 - 4 minuterna. Vänd ned strimlad basilika och smaka av med parmesan, salt och peppar. Toppa med ytterligare parmesan och servera tillsammans med ett rustikt bröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar