onsdag 21 oktober 2015

Härlig hallonglass

HÄRLIG HALLONGLASS

Ca 1 liter

1 vaniljstång
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1½ dl socker
3 dl hallon, färska eller tinade frysta


Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i en rymlig kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Dra kastrullen från plattan. Vispa äggulorna och sockret vitt och krämigt i en annan bunke. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna i en jämn stråle. Vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud glassmeten under vispning på medelhög värme tills den når 84° eller tills den börjar tjockna något. Lyft kastrullen från värmen, den får inte koka.

Häll smeten i en bunke och kyl ned den. Har du tid kan smeten med fördel stå i kylen över natten, annars räcker det att den är väl kyld.

Mixa hallonen till en slät puré och passera genom en finmaskig sil. Blanda ned ca hälften av hallonpurén i glassmeten och kör den i glassmaskin tills den blir krämig. Häll upp i en burk eller skål och frys minst 2 timmar. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen direkt i en burk, men ta då ut den och rör om 3 - 4 gånger.

Innan glassen har stelnat helt rör du ned resten av hallonpurén med lätt hand, bara så att det precis blir ett fint mönster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar