onsdag 21 oktober 2015

Dagens recept: Himmelsk karamellpudding

DAGENS RECEPT 15-10-21


HIMMELSK KARAMELLPUDDING

4 portioner

6 äggulor
2½ dl socker
2½ dl vatten
skal av 1 citron

Karamell:
1½ dl socker


Värm ugnen till 180°.

Smält sockret till karamellen i en tjockbottnad kastrull till en sirapsliknande blandning. Låt den inte koka, då bränner den vid. Häll kvickt blandningen i fyra små ugnsfasta portionsformar, i botten och runt kanterna (snurra formen) innan den stelnat. Ställ formarna åt sidan.

Vispa äggulorna i en bunke. Skala det gula ytterskalet på citronen med skalare eller zestkniv. Koka i en ny kastrull vatten, socker och citronskal så att blandningen bubblar och tjocknar, men utan att brynas. Låt den svalna tills den når rumstemperatur.

Koka samtidigt upp vatten till ett vattenbad i en ugnsfast form som rymmer alla fyra portionsformarna. Sila bort citronskalet och häll sockerlagen i en stråle ned i äggulorna samtidigt som du vispar. Fördela blandningen i portionsformarna, ställ dem i den större formen och häll det kokande vattnet runt omkring. Lyft in formen i ugnen och tillaga puddingarna i vattenbadet 45 - 50 minuter. Prova med provsticka, den ska inte bli smetig. Låt formarna svalna och ställ dem kallt minst tre timmar.

Lossa puddingarna runt kanten med en vass kniv. Stjälp upp dem på små fat och skeda på den stelnade karamellen, som nu smält till söt karamellsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar