tisdag 20 oktober 2015

Piccata med tomatsås

PICCATA MED TOMATSÅS

Till piccata ska det egentligen vara kalvkött, men här är en liknande rätt med det betydligt billigare bogfläsket. Är det extrapris på färska skinkskivor tar man det i stället. Ostpaneringen är det typiska för piccatan, och ibland har man också en rökt skinkskiva tillsammans med köttet. Tomatsåsen som hör till görs här på passerade tomater. Den som vill använda krossade tomater ska inte späda med vatten.

4 personer

400 - 500 g magert färskt bogfläsk
i ganska tunna skivor
½ tsk salt
2 msk vetemjöl
2 ägg
ca 1½ dl riven ost
ca 2 msk smör eller margarin

Tomatsås:
1 liten gul lök
1 msk smör eller margarin
1 burk passerade tomater, ca 400 g
ca 2 dl vatten
½ - 1 tsk smulad oregano
salt, vit- eller svartpeppar


Dela köttskivorna om de är stora. Vänd dem först i vetemjölet blandat med saltet, därefter i uppvispat ägg blandat med riven ost.

Skala och hacka löken till såsen och fräs den lätt i litet matfett i en kastrull. Tillsätt tomater och späd med litet vatten. Låt såsen koka med locket på glänt ca 15 minuter. Rör om då och då.

Bryn matfettet till köttet lätt i en stor stekpanna. Lägg i köttet och stek först på ganska stark värme så att köttet får fin färg. Sänk sedan värmen så att köttet blir genomstekt - beräkna ca 4 minuter per sida.

Smaksätt såsen med oregano, salt och peppar. Lägg upp köttet, gärna tillsammans med ris och ärter, och häll ev litet sås över köttet. Servera resten separat.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar