tisdag 20 oktober 2015

Brysselkålslåda med rökt skinka

BRYSSELKÅLSLÅDA MED RÖKT SKINKA

Den frysta brysselkålen är kanske vanligast så här års, men jag kan knappt bärga mig tills den härliga svenska brysselkålen kommer. Tar man dock färsk kål måste man räkna med litet större mängd, eftersom den frysta kålen redan är ansad. Den som vill kan servera skinkan till i stället för att blanda den i lådan, men då går det ofta åt mer skinka.

4 personer

1 pkt djupfryst brysselkål, ca 250 g
4 ägg
3 dl uppkokt mjölk
½ tsk salt
75 - 100 g rökt skinka
1½ - 2 dl riven lagrad ost, t ex Svecia

Till formen:
½ msk smör eller margarin


Sätt ugnen på 200°.

Lägg brysselkålen i kokande saltat vatten och låt den koka 1 minut. Häll av vattnet. Dela stora kålhuvuden. Lägg kålen i en smord, ugnssäker form. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Skär skinkan i tärningar. Häll äggsmeten i formen och grädda strax under mitten i ugnen tills äggsmeten stelnat, 20 - 25 minuter.

Servera med bröd och t ex rårivna morötter - själv tycker jag nog att en härlig tomatsallad är allra godast till.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar