onsdag 7 oktober 2015

Marsalakyckling

MARSALAKYCKLING

Kycklingen får marinera ett par timmar i Marsalavin och det ger en mycket fin smak. I stället för Marsala kan man pröva att ta portvin eller madeira, men vinet ska inte vara alltför sött. Det blir bäst att använda färsk kyckling till den här rätten.

4 personer

1 kyckling, helst färsk, ca 1 kg
1½ dl Marsalavin
1½ msk smör eller margarin
1 schalottenlök eller litet av
det vita på en purjolök
ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ - 1 dl vatten
2 tsk vetemjöl
1 dl crème fraîche eller vispgrädde
25 - 50 g valnötskärnor


Tina kycklingen om den är fryst och dela den i ca 12 bitar. Lägg kycklingbitarna i en plastpåse i en skål och häll vinet i påsen. Vik ihop och låt allt stå i kyl 2 - 3 timmar. Vänd litet på påsen några gånger under tiden. Ta upp kycklingen men spara vinet. Torka av.

Bryn kycklingbitarna i litet matfett i en stekpanna. Skala och hacka schalottenlöken eller finstrimla purjolöken. Låt löken bryna med litet. Krydda med salt och peppar och späd med vinet och vattnet. Låt kycklingen eftersteka under lock, gärna i stekpanna, 15 - 20 minuter tills köttet är genomstekt. Lägg upp kycklingbitarna på varmt fat med kant.

Red skyn med vetemjöl utrört i litet vatten. Låt såsen koka ett par minuter och tillsätt crème fraîche eller grädde. Smaksätt och späd ev såsen mer. Sila eller häll den över kycklingen. Strö på hackade nötter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar