onsdag 7 oktober 2015

Dagens recept: Citrontiramisú

DAGENS RECEPT 15-10-07


CITRONTIRAMISÚ

En frisk och god variant av den klassiska tiramisún.

8 portioner

200 g savoiardikex
2 msk limoncello
2 msk pressad citronsaft

Mascarponekräm:
2 dl vispgrädde + 1 msk socker
4 äggulor
3/4 dl socker
500 g mascarpone

Citronkräm:
3 ägg
2 dl socker
rivet skal och saft av 2 citroner
100 g rumsvarmt smör eller margarin


Börja med citronkrämen. Blanda ägg, socker och citronsaft och -skal i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i matfettet, litet i taget. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till mascarponekrämen med 1 msk socker. Den ska vara ganska hård. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och krämigt. Tillsätt mascarpone och grädde, litet i taget, och rör till en fluffig kräm.

Blanda limoncello och pressad citronsaft i en skål. Doppa kexen snabbt på båda sidor (de ska inte bli genomblöta) och lägg dem i en form. Bred ett lager av citronkrämen över kexen och fortsätt med mascarponekräm. Varva därefter kex och kräm och avsluta med ett lager kräm.

Låt stå i kylskåp minst en timme före servering. Ta ut tiramisún och riv över litet citronskal innan du serverar den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar