LÄTTLAGAD UGNSFISK MED OST OCH TOMAT
Genom att variera ingredienserna får rätten olika karaktär. Här är ett recept på en enkel variant. För festligare tillfällen kan man ta rödspätta, i stället för mjölk dubbla mängden grädde. Garnera gärna med litet räkor.
4 personer
500 g kolja eller torskfilé
½ msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
1 msk pressad citronsaft (½ liten citron)
2 msk hackad dill
2 dl riven ost, t ex Svecia
½ dl mjölk
Garnering:
2 - 3 tomater
Sätt ugnen på 225°.
Skölj fisken och låt den rinna av väl. Smöra en form med låg kant och strö vetemjöl över botten. Lägg fisken i formen, krydda med salt och droppa över citronsaft. Strö över dill och riven ost och häll på mjölken. Grädda mitt i ugnen tills fisken fått fin färg, ca 20 minuter.
Skär tomaterna i tärningar och strö över ytan. Mal ev över litet svartpeppar. Servera med t ex kokt potatis och sallad.
Om du använder fryst fisk kan du spola paketet med vatten så att det tinar något. Skär i drygt cm-tjocka skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar