FÄRSGRYTA MED PAPRIKA
Gör du grytan enligt receptet blir det en stor sats, som kan räcka till två mål för minst fyra personer - första dagen serverad med t ex pasta och någon dag senare som t ex fyllning i pizza. Kyl det som ska sparas så snabbt som möjligt.
1 sats, räcker till ca 8 personer
600 g nötfärs eller blandfärs
3 gula lökar
ca 2½ msk smör eller margarin
2 burkar krossade tomater à 400 g
2½ tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
2 - 3 msk tomatpuré
4 - 5 paprikor, ca 500 g, gärna i olika färger
1½ - 2 msk finhackad färsk timjan
eller 1½ tsk torkad
ev ½ - 1 krm cayennepeppar
ev ½ köttbuljongtärning
Tillbehör:
bandspaghetti
sallad
Bryn färsen i litet matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Rör under tiden så att färsen grynar sig. Skala och hacka löken och låt den bryna med mot slutet. Lägg över färs och lök i en gryta om de brynts i stekpanna. Tillsätt tomater, salt, peppar och tomatpuré och låt koka under lock på ganska svag värme ca 10 minuter.
Kärna under tiden ur paprikorna, strimla dem och dela strimlorna i bitar. Tillsätt dem tillsammans med timjan till grytan och låt koka ytterligare 5 - 8 minuter, tills paprikan mjuknat litet. Smaksätt om så behövs och låt ev en buljongtärning smälta ned i grytan om den har svag smak. Till pasta kan grytan spädas med litet vätska om så önskas.
Gör du grytan enligt receptet blir det en stor sats, som kan räcka till två mål för minst fyra personer - första dagen serverad med t ex pasta och någon dag senare som t ex fyllning i pizza. Kyl det som ska sparas så snabbt som möjligt.
1 sats, räcker till ca 8 personer
600 g nötfärs eller blandfärs
3 gula lökar
ca 2½ msk smör eller margarin
2 burkar krossade tomater à 400 g
2½ tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
2 - 3 msk tomatpuré
4 - 5 paprikor, ca 500 g, gärna i olika färger
1½ - 2 msk finhackad färsk timjan
eller 1½ tsk torkad
ev ½ - 1 krm cayennepeppar
ev ½ köttbuljongtärning
Tillbehör:
bandspaghetti
sallad
Bryn färsen i litet matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Rör under tiden så att färsen grynar sig. Skala och hacka löken och låt den bryna med mot slutet. Lägg över färs och lök i en gryta om de brynts i stekpanna. Tillsätt tomater, salt, peppar och tomatpuré och låt koka under lock på ganska svag värme ca 10 minuter.
Kärna under tiden ur paprikorna, strimla dem och dela strimlorna i bitar. Tillsätt dem tillsammans med timjan till grytan och låt koka ytterligare 5 - 8 minuter, tills paprikan mjuknat litet. Smaksätt om så behövs och låt ev en buljongtärning smälta ned i grytan om den har svag smak. Till pasta kan grytan spädas med litet vätska om så önskas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar