tisdag 6 oktober 2015

Färsgryta med paprika

FÄRSGRYTA MED PAPRIKA

Gör du grytan enligt receptet blir det en stor sats, som kan räcka till två mål för minst fyra personer - första dagen serverad med t ex pasta och någon dag senare som t ex fyllning i pizza. Kyl det som ska sparas så snabbt som möjligt.

1 sats, räcker till ca 8 personer

600 g nötfärs eller blandfärs
3 gula lökar
ca 2½ msk smör eller margarin
2 burkar krossade tomater à 400 g
2½ tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
2 - 3 msk tomatpuré
4 - 5 paprikor, ca 500 g, gärna i olika färger
1½ - 2 msk finhackad färsk timjan
eller 1½ tsk torkad
ev ½ - 1 krm cayennepeppar
ev ½ köttbuljongtärning

Tillbehör:
bandspaghetti
sallad


Bryn färsen i litet matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Rör under tiden så att färsen grynar sig. Skala och hacka löken och låt den bryna med mot slutet. Lägg över färs och lök i en gryta om de brynts i stekpanna. Tillsätt tomater, salt, peppar och tomatpuré och låt koka under lock på ganska svag värme ca 10 minuter.

Kärna under tiden ur paprikorna, strimla dem och dela strimlorna i bitar. Tillsätt dem tillsammans med timjan till grytan och låt koka ytterligare 5 - 8 minuter, tills paprikan mjuknat litet. Smaksätt om så behövs och låt ev en buljongtärning smälta ned i grytan om den har svag smak. Till pasta kan grytan spädas med litet vätska om så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar