fredag 30 oktober 2015

Skogssvampsoppa med crème fraîche

SKOGSSVAMPSOPPA MED CRÈME FRAÎCHE

En krämig svampsoppa blir en läcker och värmande förrätt. Använd egenplockad svamp eller botanisera i affären.

4 portioner

3 - 4 schalottenlökar, ca 150 g
5 dl rensade trattkantareller
3 - 4 karl johanssvampar
500 g mjölig potatis
2 - 3 msk smör eller margarin
7½ dl svamp- eller hönsbuljong från tärning
2 dl crème fraîche
salt, peppar

Till garnering och servering:
1 dl trattkantareller
2 msk olja
peppar
färska örter, t ex timjan
4 portionsbitar baguette


Skala och hacka löken. Hacka svampen och skala och tärna potatisen. Hetta upp matfettet i en gryta och fräs löken däri ca 3 minuter. Lägg i svampen och fräs ca 5 minuter. Tillsätt potatisen och häll på hälften av buljongen. Koka tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät med stavmixer.

Späd soppan med resten av buljongen till önskad konsistens. Rör i crème fraîche och ge soppan ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Fräs svampen till garneringen i oljan ca 3 minuter. Fördela soppan i skålar och toppa med svamp. Droppa över stekoljan. Peppra och garnera med timjan. Servera med bröd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar