FLAMBERAD KYCKLINGFILÉ MED MURKELSÅS
Konjaken kan uteslutas - hoppa då bara över flamberingen!
4 personer
Ca 700 g kycklingfilé
salt, vitpeppar
4 schalottenlökar
3 msk olja till stekning
3 cl konjak
Murkelsås:
200 g murklor på burk
1 gul lök
4 dl grädde
½ dl vitt vin
2 lagerblad
ev maizena till redning
Sätt ugnen på 150°.
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar runtom. Skala och halvera schalottenlökarna. Hetta upp en stekpanna med oljan och bryn kycklingen runtom. Tillsätt löken. Ös över konjaken och antänd. Låt fräsa tills lågan slocknat. Lägg över kyckling och lök i en lätt smord, eldfast form. Låt skyn vara kvar i stekpannan. Låt kyckling och lök bli färdiga i ugnen, ca 20 minuter.
Murkelsås:
Låt svampen rinna av och spara spadet. Skala och finhacka löken. Grovhacka murklorna och låt fräsa i stekskyn 2 - 3 minuter. Tillsätt löken och låt fräsa med ytterligare 2 - 3 minuter. Tillsätt grädde, vin och lagerblad. Koka upp såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red ev med litet maizena.
Kontrollera att kycklingen är färdig. Servera med ugnsbakad lök, murkelsås och stekt eller kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar