KRÄMIG RISOTTO MED KYCKLING OCH TOMAT
Det tar litet tid att koka kycklingen, men den sköter sig själv tills det är dags för risotton.
6 personer
1 kyckling, ca 1,3 kg
ca 4 l vatten
1 gul lök
200 g rotselleri
1 bit purjolök, ca 10 cm
2 morötter
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
5 persiljestjälkar
2 lagerblad
8 - 10 vitpepparkorn
Risotto:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
150 g + 150 g körsbärstomater,
gärna både röda och gula
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
7 - 8 dl buljong från kycklingkoket
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven, vällagrad Sveciaost
3 msk smör eller margarin
½ kruka körvel
Lägg kycklingen i en gryta, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma väl. Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg rotfrukter och kryddor i grytan och låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma av fettet från ytan.
Risotto:
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1 - 2 minuter. Häll över vinet och låt det koka in i riset. Häll på den varma buljongen, litet i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ned kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ned ost och matfett och ev litet extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.
Det tar litet tid att koka kycklingen, men den sköter sig själv tills det är dags för risotton.
6 personer
1 kyckling, ca 1,3 kg
ca 4 l vatten
1 gul lök
200 g rotselleri
1 bit purjolök, ca 10 cm
2 morötter
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
5 persiljestjälkar
2 lagerblad
8 - 10 vitpepparkorn
Risotto:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
150 g + 150 g körsbärstomater,
gärna både röda och gula
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
7 - 8 dl buljong från kycklingkoket
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven, vällagrad Sveciaost
3 msk smör eller margarin
½ kruka körvel
Lägg kycklingen i en gryta, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma väl. Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg rotfrukter och kryddor i grytan och låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma av fettet från ytan.
Risotto:
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1 - 2 minuter. Häll över vinet och låt det koka in i riset. Häll på den varma buljongen, litet i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ned kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ned ost och matfett och ev litet extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar