DAGENS RECEPT 15-04-12
KALASGRATÄNG MED KORV
En gratäng ser alltid litet festlig ut, men behöver för den skull inte vara dyrbar. Ta litet falukorv (och hur roligt är det inte att kunna pigga upp den!!!), tjock grädde eller gräddfil (eller någon av de nya, lättare produkterna), ost, senap och ett riktigt gott hemlagat potatismos. Resultatet blir den härligaste gratäng, en riktigt bra liten bjudrätt när man inte vill slå på stort. Eller en trevlig helgmiddag för bara familjen!
Ca 4 portioner
600 - 700 g falukorv
2 dl tjock grädde eller gräddfil
1 dl chilisås
1 msk senap
3 - 4 dl riven ost, t ex Herrgårds
eller Svecia
Potatismos:
8 - 10 stora potatisar
1½ - 2 dl mjölk
1 tsk salt
peppar
ca 1 tsk riven muskot
(kan uteslutas, själv gillar jag det inte)
Börja med potatismoset. Råskala och koka potatisen mjuk. Ånga av den och mosa den, krydda och rör ned kokande mjölk.
Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Bräck upp dem i torr stekpanna. Lägg upp moset efter kanterna på ett gratängfat och placera korvskivorna i rader i mitten. Blanda vispad grädde eller gräddfil med senap och chilisås och bred den över korven.
Strö över riven ost och gratinera i 250 grader ca 20 minuter.
KALASGRATÄNG MED KORV
En gratäng ser alltid litet festlig ut, men behöver för den skull inte vara dyrbar. Ta litet falukorv (och hur roligt är det inte att kunna pigga upp den!!!), tjock grädde eller gräddfil (eller någon av de nya, lättare produkterna), ost, senap och ett riktigt gott hemlagat potatismos. Resultatet blir den härligaste gratäng, en riktigt bra liten bjudrätt när man inte vill slå på stort. Eller en trevlig helgmiddag för bara familjen!
Ca 4 portioner
600 - 700 g falukorv
2 dl tjock grädde eller gräddfil
1 dl chilisås
1 msk senap
3 - 4 dl riven ost, t ex Herrgårds
eller Svecia
Potatismos:
8 - 10 stora potatisar
1½ - 2 dl mjölk
1 tsk salt
peppar
ca 1 tsk riven muskot
(kan uteslutas, själv gillar jag det inte)
Börja med potatismoset. Råskala och koka potatisen mjuk. Ånga av den och mosa den, krydda och rör ned kokande mjölk.
Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Bräck upp dem i torr stekpanna. Lägg upp moset efter kanterna på ett gratängfat och placera korvskivorna i rader i mitten. Blanda vispad grädde eller gräddfil med senap och chilisås och bred den över korven.
Strö över riven ost och gratinera i 250 grader ca 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar