DAGENS RECEPT 15-02-05
FALUKORV MED ROTSAKER
Korv är gott, billigt och lättlagat, det tycker nog de flesta av oss. Och med litet matfantasi kan också en korvmåltid bli en läcker och bra omväxling på vardagsmaten.
4 portioner
Ca 600 g falukorv i bit
Rotsaksfräs:
2 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 stor eller 2 mindre purjolökar
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten
½ tsk salt
2 krm basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala rotsakerna och purjon och strimla allt. Fräs upp rotsakerna och purjon i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll på litet vatten och låt allt sjuda ca 10 minuter. Krydda.
Dra skinnet av korven. Skåra den kryssvis. Lägg den i en ugnssäker form och lägg rotsaksblandningen bredvid. Stek i ugn vid 200 grader ca 20 minuter eller tills korven "öppnat sig" och fått fin färg och allt är genomvarmt.
Servera rätten med senap och gott mörkt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnssteka
Variation:
Du kan, om du vill, breda senap på korven innan du sätter in den i ugnen. Men kom ihåg att senapen lätt blir bränd och då blir den besk och illasmakande.
Du kan strö riven pepparrot över rotsaksblandningen, när du tar rätten ur ugnen. Pepparrot är en gammal fin krydda, som passar särskilt bra till rotsaker och till rökta och rimmade varor.
Strö gärna litet riven ost på korven, det ger både fin färg och god smak åt den vid ugnsstekningen.
Kom ihåg:
Rotsaker är nyttiga och ger oss värdefulla vitaminer och mineralämnen. Dessutom är de billiga och vi borde använda mer av dem i hushållet. Om man strimlar dem tunt går de snabbt att laga till.
Använd inte bara den vita delen på purjolöken utan också det gröna. Där sitter det mesta av näringen.
Läs alltid på näringsdeklarationen när du köper korv. Det finns utmärkt mager korv i handeln, som visserligen är något dyrare men som ger dig mer valuta för pengarna.
Tips och idéer:
Kom ihåg att alla rökta varor ger smak åt andra varor i kylskåpet när du förvarar dem. Låt dem alltså inte ligga i öppnade förpackningar utan lägg dem i plastpåse, plastfilm eller folie.
Förvara rotsaker hemma antingen i kallt skafferi eller i svalskåp.
Från Nya Mästerkocken 1985
FALUKORV MED ROTSAKER
Korv är gott, billigt och lättlagat, det tycker nog de flesta av oss. Och med litet matfantasi kan också en korvmåltid bli en läcker och bra omväxling på vardagsmaten.
4 portioner
Ca 600 g falukorv i bit
Rotsaksfräs:
2 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 stor eller 2 mindre purjolökar
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten
½ tsk salt
2 krm basilika
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala rotsakerna och purjon och strimla allt. Fräs upp rotsakerna och purjon i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll på litet vatten och låt allt sjuda ca 10 minuter. Krydda.
Dra skinnet av korven. Skåra den kryssvis. Lägg den i en ugnssäker form och lägg rotsaksblandningen bredvid. Stek i ugn vid 200 grader ca 20 minuter eller tills korven "öppnat sig" och fått fin färg och allt är genomvarmt.
Servera rätten med senap och gott mörkt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnssteka
Variation:
Du kan, om du vill, breda senap på korven innan du sätter in den i ugnen. Men kom ihåg att senapen lätt blir bränd och då blir den besk och illasmakande.
Du kan strö riven pepparrot över rotsaksblandningen, när du tar rätten ur ugnen. Pepparrot är en gammal fin krydda, som passar särskilt bra till rotsaker och till rökta och rimmade varor.
Strö gärna litet riven ost på korven, det ger både fin färg och god smak åt den vid ugnsstekningen.
Kom ihåg:
Rotsaker är nyttiga och ger oss värdefulla vitaminer och mineralämnen. Dessutom är de billiga och vi borde använda mer av dem i hushållet. Om man strimlar dem tunt går de snabbt att laga till.
Använd inte bara den vita delen på purjolöken utan också det gröna. Där sitter det mesta av näringen.
Läs alltid på näringsdeklarationen när du köper korv. Det finns utmärkt mager korv i handeln, som visserligen är något dyrare men som ger dig mer valuta för pengarna.
Tips och idéer:
Kom ihåg att alla rökta varor ger smak åt andra varor i kylskåpet när du förvarar dem. Låt dem alltså inte ligga i öppnade förpackningar utan lägg dem i plastpåse, plastfilm eller folie.
Förvara rotsaker hemma antingen i kallt skafferi eller i svalskåp.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar