DAGENS RECEPT 15-02-06
YOGHURTGLASS
Det är verkligen inte nödvändigt att alltid laga glass på grädde. Här är en lätt glass med frisk, syrlig smak gjord på yoghurt. Servera jordgubbssås till och succén är given.
1 form, ca 1,2 l
5 äggulor
ca 1½ dl florsocker
4 dl yoghurt
1 dl vispgrädde
Jordgubbssås:
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 litet pkt djupfrysta skivade jordgubbar,
200 g
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggulor och florsocker riktigt ljus och pösigt. Skålla mandeln och hacka den ev, mal den inte. Rör ned mandel och yoghurt i äggsmeten. Vispa grädden och rör ned den.
Ställ in hela skålen i frysen. Rör varje halvtimme tills blandningen börjat tjockna. Det tar ca 2 timmar.
Häll då upp glassen i en brödform, täck med folie och ställ tillbaka den i frysen. Låt den stå minst 3 timmar, gärna längre.
Gör såsen: Koka upp vatten och socker och låt lagen koka ihop. Tillsätt jordgubbarna. Finfördela allt i mixer eller passera blandningen. Tillsätt vaniljsockret. Ta ut glassen ur frysen och skär den i skivor med en kniv, doppad i varmt vatten. Lägg upp i portionsskålar och häll sås över. Servera.
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 5 timmar eller längre i frysen
Billigare:
Uteslut mandel och vispgrädde. Följ i övrigt vårt recept. Låt blandningen frysa. Vispa 2 äggvitor till riktigt hårt skum och blanda ned dem i glassen och häll över den i formen. Låt den frysa färdig.
Variation:
Blanda 75 g grovt hackad blockchoklad eller 4 - 5 msk smörrostade, hackade valnötter i glassen.
Eller servera glassen med en aprikossås gjord på antingen aprikosmarmelad, som du rör ut med litet vatten eller sherry eller på konserverade aprikoser, som du passerar eller kör i mixer till en jämn puré.
Kom ihåg:
Glass kan alltid lagas i mycket god tid, den blir ju inte sämre av att stå i frysen länge.
Om man ska tillsätta frukt av något slag till en glass bör man inte röra ned den förrän glassen är halvfrusen. Frukten sjunker annars till botten på formen.
Tips och idéer:
Du bör alltid ta ut glassen ur frysen ½ timme innan den ska serveras. Då får den precis lagom konsistens. Låt den stå i kylskåpet till dess du ska skiva upp den.
Doppa gärna kniven i varmt vatten när du ska skära upp glass.
Frys in:
Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
YOGHURTGLASS
Det är verkligen inte nödvändigt att alltid laga glass på grädde. Här är en lätt glass med frisk, syrlig smak gjord på yoghurt. Servera jordgubbssås till och succén är given.
1 form, ca 1,2 l
5 äggulor
ca 1½ dl florsocker
4 dl yoghurt
1 dl vispgrädde
Jordgubbssås:
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 litet pkt djupfrysta skivade jordgubbar,
200 g
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggulor och florsocker riktigt ljus och pösigt. Skålla mandeln och hacka den ev, mal den inte. Rör ned mandel och yoghurt i äggsmeten. Vispa grädden och rör ned den.
Ställ in hela skålen i frysen. Rör varje halvtimme tills blandningen börjat tjockna. Det tar ca 2 timmar.
Häll då upp glassen i en brödform, täck med folie och ställ tillbaka den i frysen. Låt den stå minst 3 timmar, gärna längre.
Gör såsen: Koka upp vatten och socker och låt lagen koka ihop. Tillsätt jordgubbarna. Finfördela allt i mixer eller passera blandningen. Tillsätt vaniljsockret. Ta ut glassen ur frysen och skär den i skivor med en kniv, doppad i varmt vatten. Lägg upp i portionsskålar och häll sås över. Servera.
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 5 timmar eller längre i frysen
Billigare:
Uteslut mandel och vispgrädde. Följ i övrigt vårt recept. Låt blandningen frysa. Vispa 2 äggvitor till riktigt hårt skum och blanda ned dem i glassen och häll över den i formen. Låt den frysa färdig.
Variation:
Blanda 75 g grovt hackad blockchoklad eller 4 - 5 msk smörrostade, hackade valnötter i glassen.
Eller servera glassen med en aprikossås gjord på antingen aprikosmarmelad, som du rör ut med litet vatten eller sherry eller på konserverade aprikoser, som du passerar eller kör i mixer till en jämn puré.
Kom ihåg:
Glass kan alltid lagas i mycket god tid, den blir ju inte sämre av att stå i frysen länge.
Om man ska tillsätta frukt av något slag till en glass bör man inte röra ned den förrän glassen är halvfrusen. Frukten sjunker annars till botten på formen.
Tips och idéer:
Du bör alltid ta ut glassen ur frysen ½ timme innan den ska serveras. Då får den precis lagom konsistens. Låt den stå i kylskåpet till dess du ska skiva upp den.
Doppa gärna kniven i varmt vatten när du ska skära upp glass.
Frys in:
Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar