SÖNDAGSLIMPA
Champinjoner, leverpastej och omsorgsfullt valda kryddor gör den här köttfärsen alldeles extra god. Man kan kalla den för en något annorlunda köttfärslimpa - en bra bjudningsrätt och inte alltför omständlig att laga. Det är en stor favoriträtt i familjen, där den helt enkelt kallas "söndagslimpan".
1 kg blandfärs
150 g bakad leverpastej
4 msk ströbröd
2½ dl buljong
2½ dl grädde
4 msk hackad gul lök
4 ägg
300 g färska champinjoner
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 krm salvia
2 krm italiensk salladskrydda
salt, vitpeppar
1 pkt bacon, 140 g
smör eller margarin till stekning
Putsa champinjonerna och fräs halva mängden i litet matfett. Fräs resterande champinjoner hela för sig.
Blanda ströbröd, buljong, grädde och ägg och låt det svälla en stund innan det blandas med köttfärs, hackad brynt svamp, lök, mosad leverpastej och kryddor. Forma sedan en avlång limpa och lägg den på smort ugnssäkert fat eller i en mindre långpanna. Skåra färsen lätt på längden, så att den ser ut som en stor kaffeböna. Klä allt utom skåran med baconskivorna.
Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225 grader och låt färsen steka ca 30 minuter. Ös under tiden med skyn som bildas. Passa färsen - så här god mat är det synd att steka för länge. Ca 5 minuter innan färsen är färdig (pröva med en sticka) fyller man skåran med de hela brynta champinjonerna.
Den fina färsen äts lämpligen med kokt potatis, brysselkål och ev någon gelé eller lingon. Servera skyn som sås.
Champinjoner, leverpastej och omsorgsfullt valda kryddor gör den här köttfärsen alldeles extra god. Man kan kalla den för en något annorlunda köttfärslimpa - en bra bjudningsrätt och inte alltför omständlig att laga. Det är en stor favoriträtt i familjen, där den helt enkelt kallas "söndagslimpan".
1 kg blandfärs
150 g bakad leverpastej
4 msk ströbröd
2½ dl buljong
2½ dl grädde
4 msk hackad gul lök
4 ägg
300 g färska champinjoner
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 krm salvia
2 krm italiensk salladskrydda
salt, vitpeppar
1 pkt bacon, 140 g
smör eller margarin till stekning
Putsa champinjonerna och fräs halva mängden i litet matfett. Fräs resterande champinjoner hela för sig.
Blanda ströbröd, buljong, grädde och ägg och låt det svälla en stund innan det blandas med köttfärs, hackad brynt svamp, lök, mosad leverpastej och kryddor. Forma sedan en avlång limpa och lägg den på smort ugnssäkert fat eller i en mindre långpanna. Skåra färsen lätt på längden, så att den ser ut som en stor kaffeböna. Klä allt utom skåran med baconskivorna.
Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225 grader och låt färsen steka ca 30 minuter. Ös under tiden med skyn som bildas. Passa färsen - så här god mat är det synd att steka för länge. Ca 5 minuter innan färsen är färdig (pröva med en sticka) fyller man skåran med de hela brynta champinjonerna.
Den fina färsen äts lämpligen med kokt potatis, brysselkål och ev någon gelé eller lingon. Servera skyn som sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar