torsdag 1 januari 2015

Månadsord januari

MÅNADSORD JANUARI

Jag tänkte ta upp något som jag gjort då och då i bloggen, nämligen månadsord från Husmoderns Köksalmanack, denna oumbärliga köksbibel. Just denna januaris ord är hämtade från 1981 års upplaga, så om en del är litet daterat får ni ha överseende med det.


I denna månad är det gott att dricka en god dryck vin fastande
och man skall fastande bruka heta örter som ingefära, nejlikor,
peppar och napaticum.

Ur Bondepractican


Efter en god måltid är jag även andligen stark. Inte ens den värsta
motgång kan ta kål på mig.

Molière


Vi svenskar har det bra. Juldagen och annandagen ligga vi i fållbänken
dygnet om, påskafton äta vi tills magen bågnar, pingsten få vi börja gå
barfota, och Larsmässa supa vi oss fulla och få en pepparkaka på köpet.

Svenskt talesätt, ur Vishetens ord


När du dukar till buffé, lägg då två bestick vid varje uppläggningsfat.
Då kan två personer servera sig samtidigt. Och trängseln blir mindre
vid bordet.


Nyårsbrasan hade en alldeles speciell betydelse förr i tiden. I den
tyckte man sig se vad som skulle ske i familjen under året. Föll glöden
utåt, betydde det att någon skulle flytta ut under året. Föll den inåt,
betydde det att någon skulle flytta in. Och detta betydde att man tyckte
sig se om någon skulle dö eller födas.


I energispartider: en kastrull med bucklig botten drar 50% mer el än en
som är alldeles plan. Och ställer man en kastrull med bottendiameter på
16 cm på en platta som är 18 cm i diameter, går det åt 25% mer energi än
om kastrull och platta går kant mot kant.


Tina eller tina inte djupfryst fisk innan den lagas? Så här säger Anna Lisa
Lyberg, Djupfrysningsinstitutet.

- Ett fiskblock tinas så att det går att skära i skivor. Filéer med skinnet kvar
tinas så att man kan skilja dem åt. Hel fisk, som ska kokas, tinas till hälften
så att den inte blir torr på utsidan och rå inuti. Fisk som ska paneras och
stekas bör tina före paneringen.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar