DAGENS RECEPT 15-01-30
SKINKLÅDA MED PURJO
I den här goda lådan kan du ta tillvara resterna från julskinkan. Spara några vackra skivor till ytan och ingen kommer att märka att det är restmat. Grädda vid svag ugnsvärme, 175 grader, så får du det bästa resultatet.
4 portioner
4 purjolökar
vatten
1½ tsk salt/l vatten
smör eller margarin
200 g kokt skinka eller rester
av julskinkan i tärningar
4 tunna skivor skinka
3 ägg
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
2 - 3 msk riven ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skiva purjolöken. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt den sjuda ca 5 minuter. Smörj ett ugnssäkert fat. Låt purjolöken rinna av och bred sedan ut den på fatet. Spara purjospadet och använd det till sås eller soppa.
Fördela skinktärningarna på purjolöken och lägg de hela skinkskivorna överst. Blanda äggen, mjölet och mjölken och krydda med salt och vitpeppar. Häll äggstanningen över purjolök och skinka. Se till att den täcker ingredienserna helt och hållet. Strö över hackad persilja och riven ost.
Grädda lådan i ugn vid 175 grader ca 40 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.
Gott att servera med tomatsallad eller grönsallad.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
I stället för purjolöken kan du ta 1 paket djupfryst grönsaksblandning. Du kan också använda konserverade ärter eller bönor eller grönsaksblandning. Häll i så fall bort spadet. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Blanda skinktärningarna med grönsaksrester. Häll alltsammans i en smord ugnssäker form och strö över rikligt med riven ost. Gratinera i ugn vid 200 grader tills osten smält och det hela är genomvarmt, ca 30 minuter.
Annorlunda:
I stället för äggstanning kan du göra en tjock ostsås och sedan gratinera rätten i ugn vid 200 grader i ca 30 minuter. Fräs samman 1½ msk smör eller margarin och 3 msk vetemjöl i en tjockbottnad kastrull. Blanda 2 dl purjospad med 3 dl mjölk. Tillsätt vätskan, litet i sänder, under kraftig omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och blanda ned 2 dl riven ost. Häll såsen över ingredienserna och servera.
Kom ihåg:
Använd alltid så mycket som möjligt av den gröna delen på purjolöken, för i den finns mycket vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Du kan laga den här rätten med bacon eller rökt sidfläsk i stället för med skinka. Fräs då först upp baconet/fläsket så att det blir lätt stekt. I övrigt som i vårt recept. Du kan också använda falukorv eller frukostkorv.
Frys in:
Du kan frysa purjolök antingen rå eller förvälld. Om du fryser purjon rå måste du skära den i tunna ringar och packa dem tätt. Bäst lämpar sig aluminiumfolie med en tät plastpåse som ytteremballage. Plastboxar med lock är också bra. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
SKINKLÅDA MED PURJO
I den här goda lådan kan du ta tillvara resterna från julskinkan. Spara några vackra skivor till ytan och ingen kommer att märka att det är restmat. Grädda vid svag ugnsvärme, 175 grader, så får du det bästa resultatet.
4 portioner
4 purjolökar
vatten
1½ tsk salt/l vatten
smör eller margarin
200 g kokt skinka eller rester
av julskinkan i tärningar
4 tunna skivor skinka
3 ägg
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
2 - 3 msk riven ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skiva purjolöken. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt den sjuda ca 5 minuter. Smörj ett ugnssäkert fat. Låt purjolöken rinna av och bred sedan ut den på fatet. Spara purjospadet och använd det till sås eller soppa.
Fördela skinktärningarna på purjolöken och lägg de hela skinkskivorna överst. Blanda äggen, mjölet och mjölken och krydda med salt och vitpeppar. Häll äggstanningen över purjolök och skinka. Se till att den täcker ingredienserna helt och hållet. Strö över hackad persilja och riven ost.
Grädda lådan i ugn vid 175 grader ca 40 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.
Gott att servera med tomatsallad eller grönsallad.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
I stället för purjolöken kan du ta 1 paket djupfryst grönsaksblandning. Du kan också använda konserverade ärter eller bönor eller grönsaksblandning. Häll i så fall bort spadet. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Blanda skinktärningarna med grönsaksrester. Häll alltsammans i en smord ugnssäker form och strö över rikligt med riven ost. Gratinera i ugn vid 200 grader tills osten smält och det hela är genomvarmt, ca 30 minuter.
Annorlunda:
I stället för äggstanning kan du göra en tjock ostsås och sedan gratinera rätten i ugn vid 200 grader i ca 30 minuter. Fräs samman 1½ msk smör eller margarin och 3 msk vetemjöl i en tjockbottnad kastrull. Blanda 2 dl purjospad med 3 dl mjölk. Tillsätt vätskan, litet i sänder, under kraftig omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och blanda ned 2 dl riven ost. Häll såsen över ingredienserna och servera.
Kom ihåg:
Använd alltid så mycket som möjligt av den gröna delen på purjolöken, för i den finns mycket vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Du kan laga den här rätten med bacon eller rökt sidfläsk i stället för med skinka. Fräs då först upp baconet/fläsket så att det blir lätt stekt. I övrigt som i vårt recept. Du kan också använda falukorv eller frukostkorv.
Frys in:
Du kan frysa purjolök antingen rå eller förvälld. Om du fryser purjon rå måste du skära den i tunna ringar och packa dem tätt. Bäst lämpar sig aluminiumfolie med en tät plastpåse som ytteremballage. Plastboxar med lock är också bra. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar