DAGENS RECEPT 15-02-01
APELSINKYCKLING I GRYTA
En kyckling som tillagas i lergryta blir alldeles extra god och saftig. Här har vi smaksatt den med apelsinsaft och apelsinskal, men pröva gärna annan kryddsättning.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
strimlat skal och pressad saft
av 1 apelsin
strimlat skal och pressad saft
av ½ citron
1 tsk soya
1 msk svart vinbärsgelé
Garnering:
apelsinskivor
Lägg lergrytan i kallt vatten, även locket. Låt den ligga minst 15 minuter.
Låt djupfryst kyckling tina så mycket att du kan dela den. Skär kycklingen i 4 bitar. Krydda med salt och peppar och lägg kycklingdelarna i grytan. Tvätta apelsin och citron väl. Skala dem mycket tunt. Strimla skalet och pressa ur saften. Strö skalet över kycklingen och tillsätt saften. Lägg locket på grytan.
Sätt in grytan i kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Låt kycklingen steka ca 1 timme eller tills den känns mör och fin. Ta av locket, pensla kycklingen med litet soya och låt den steka ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt vinbärsgelé och rör om så att den smälter i skyn.
Garnera med tunna skivor apelsin utan skal. Bjud rätten direkt ur grytan med kokt ris eller kokt potatis eller med ugnsbakad potatis, som du kan baka samtidigt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme i ugnen
Enklare:
Köp färdigstyckade kycklingdelar och krydda enligt receptet. Lägg dem i grytan och häll på ca 1 dl apelsinjuice. Stek i ugn enligt receptet ca 1 timme, beroende på hur kraftiga kycklingdelarna är. Pröva efter ca 45 minuter.
Festligare:
Förbered kycklingen enligt vårt recept. Stek i grytan i ugnen vid 200 grader ca 40 minuter. Ta av locket på grytan. Pensla kycklingbitarna med litet soya och häll på ca 1 dl vispgrädde. Låt kycklingen steka färdig utan lock ytterligare ca 20 minuter. Grädden kokar in och bildar en god sås. Du kan också tillsätta 1 dl finstrimlad purjolök samtidigt med grädden, det ger fin smak åt rätten.
Kom ihåg:
Du måste alltid låta lergrytan ligga i vatten innan du använder den. Leran suger åt sig vatten och vid ugnsstekningen avger den fuktighet åt rätten, som därigenom blir extra saftig och god. Du behöver inte heller tillsätta något fett och det gör att mat i lergryta blir magrare.
Sätt alltid in grytan i kall ugn och sätt sedan på termostaten. Då sparar du energi och dessutom blir rätten saftigare, då fuktigheten i grytan "öser" rätten.
Tips och idéer:
En god idé är att lägga skivor eller klyftor av potatis i botten på grytan innan du lägger på kycklingen. Du kan också tillsätta strimlad purjolök eller skalad och skivad gul lök. Då har du hela måltiden färdig på en gång.
Rengör grytan med varmt vatten och borste. Undvik diskmedel då leran lätt suger åt sig främmande smaker.
Frys in:
Rätten går bra att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
APELSINKYCKLING I GRYTA
En kyckling som tillagas i lergryta blir alldeles extra god och saftig. Här har vi smaksatt den med apelsinsaft och apelsinskal, men pröva gärna annan kryddsättning.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
strimlat skal och pressad saft
av 1 apelsin
strimlat skal och pressad saft
av ½ citron
1 tsk soya
1 msk svart vinbärsgelé
Garnering:
apelsinskivor
Lägg lergrytan i kallt vatten, även locket. Låt den ligga minst 15 minuter.
Låt djupfryst kyckling tina så mycket att du kan dela den. Skär kycklingen i 4 bitar. Krydda med salt och peppar och lägg kycklingdelarna i grytan. Tvätta apelsin och citron väl. Skala dem mycket tunt. Strimla skalet och pressa ur saften. Strö skalet över kycklingen och tillsätt saften. Lägg locket på grytan.
Sätt in grytan i kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Låt kycklingen steka ca 1 timme eller tills den känns mör och fin. Ta av locket, pensla kycklingen med litet soya och låt den steka ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt vinbärsgelé och rör om så att den smälter i skyn.
Garnera med tunna skivor apelsin utan skal. Bjud rätten direkt ur grytan med kokt ris eller kokt potatis eller med ugnsbakad potatis, som du kan baka samtidigt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme i ugnen
Enklare:
Köp färdigstyckade kycklingdelar och krydda enligt receptet. Lägg dem i grytan och häll på ca 1 dl apelsinjuice. Stek i ugn enligt receptet ca 1 timme, beroende på hur kraftiga kycklingdelarna är. Pröva efter ca 45 minuter.
Festligare:
Förbered kycklingen enligt vårt recept. Stek i grytan i ugnen vid 200 grader ca 40 minuter. Ta av locket på grytan. Pensla kycklingbitarna med litet soya och häll på ca 1 dl vispgrädde. Låt kycklingen steka färdig utan lock ytterligare ca 20 minuter. Grädden kokar in och bildar en god sås. Du kan också tillsätta 1 dl finstrimlad purjolök samtidigt med grädden, det ger fin smak åt rätten.
Kom ihåg:
Du måste alltid låta lergrytan ligga i vatten innan du använder den. Leran suger åt sig vatten och vid ugnsstekningen avger den fuktighet åt rätten, som därigenom blir extra saftig och god. Du behöver inte heller tillsätta något fett och det gör att mat i lergryta blir magrare.
Sätt alltid in grytan i kall ugn och sätt sedan på termostaten. Då sparar du energi och dessutom blir rätten saftigare, då fuktigheten i grytan "öser" rätten.
Tips och idéer:
En god idé är att lägga skivor eller klyftor av potatis i botten på grytan innan du lägger på kycklingen. Du kan också tillsätta strimlad purjolök eller skalad och skivad gul lök. Då har du hela måltiden färdig på en gång.
Rengör grytan med varmt vatten och borste. Undvik diskmedel då leran lätt suger åt sig främmande smaker.
Frys in:
Rätten går bra att frysa. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar