torsdag 29 januari 2015

Dagens recept: Lätt ostsufflé

DAGENS RECEPT 15-01-29


LÄTT OSTSUFFLÉ

En mild och porös ostsufflé hör till det bästa man kan bjuda på. Den är inte heller så svår att laga och det blir ganska billig mat. En sallad till, litet bröd kanske, och du har en alldeles lagom lätt måltid.

1 sufflé, 4 portioner

200 g keso
150 g riven god ost, t ex Herrgård eller Grevé
1 dl crème fraîche
3 msk potatismjöl eller maizena
2 krm salt
2 krm vitpeppar eller paprikapulver
4 ägg
2 msk hackad persilja
2 msk finhackad purjolök

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Grädda i en liten form.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar samtidigt i ugnen.


Rör samman keso, riven ost, crème fraîche och potatismjöl eller maizena och vispa blandningen porös. Tillsätt salt och peppar eller paprikapulver. Separera äggen och rör ned äggulorna i ostblandningen. Tillsätt persilja och purjolök.

Vispa äggvitorna till hårt, fast skum och vänd försiktigt ned dem i ostblandningen. Häll smeten i en välsmord form med raka kanter. Slå lätt på formen så att smeten jämnar ut sig. Grädda sufflén i nedre delen av ugnen vid 175 grader ca 35 minuter eller tills sufflén höjt sig, fått fin färg och verkar genomgräddad. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

Gott att servera med en sallad, bröd och smör.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda


Festligare:
Blanda 1 liten burk soppsparris, väl avrunnen, i ostmassan innan du vänder ned äggvitorna. Öka mängden potatismjöl eller maizena till 4 msk. I övrigt som i vårt recept. Denna rätt blir god att servera till kokt skinka, kassler eller stekt eller grillad kyckling.

Annorlunda:
Du kan blanda 1 litet paket djupfryst, tinad och väl avrunnen spenat i ostmassan innan du vänder ned äggvitorna. Öka mängden mjöl till 5 msk. Smaksätt gärna med litet riven muskot i stället för med paprika. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Smörj alltid formen väl till en sufflé. Den porösa smeten ska kunna glida lätt längs kanterna under gräddningen och bli hög och fin.

Öppna aldrig ugnsluckan under gräddningen. Temperaturväxlingen kan då få sufflén att sjunka ihop. Har du fönster i din ugnslucka kan du lätt följa gräddningen. Har du inte möjlighet att se in i ugnen får du utgå från vår rekommenderade gräddningstid och kontrollera sufflén när den beräknas vara färdig.

Det går alltid lättare att vispa upp äggvitor i en skål av metall, glas eller porslin än i en plastskål.

Tips och idéer:
Det går lätt att vända ned de vispade äggvitorna i ostmassan med hjälp av en eller två degskrapor. Vänd ned vitorna med några rejäla tag, rör inte häftigt. Äggvitorna hjälper till att höja sufflén under gräddningen.

Om sufflésmeten fastnat längs kanterna på formen under gräddningen går det lätt att diska den om du först gnider formen med litet salt.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar