onsdag 28 januari 2015

Dagens recept: Kinesisk Chop Suey

DAGENS RECEPT 15-01-28


KINESISK CHOP SUEY

När det gäller att få litet att räcka till många är kanske den här rätten idealisk. Det är en enkel variant på Chop Suey, en kinesisk rätt som lagas med fläskkött, bambuskott, purjolök och svamp. Vi har förenklat och försvenskat den.

4 portioner

Ca 300 g skinka, t ex rester av julskinka
1 purjolök
3 stjälkar bladselleri
ev 1 grön paprika
½ sellerikål/kinakål
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
ca 2 dl buljong
1 msk maizena- eller potatismjöl
2 msk äkta soya

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 3 dl buljong.


Skär skinkan i smala strimlor. Förbered grönsakerna. Skölj och strimla purjolök och selleri. Dela paprikan, ta noga bort alla kärnor och strimla den. Skölj och strimla kålen och krossa vitlöksklyftorna. Använd en stor stekpanna. Börja med att hetta upp oljan. Fräs purjolök, selleri och paprika i stekpannan och tillsätt vitlök och kål. Späd med buljongen och låt allt sjuda några minuter.

Tillsätt skinkstrimlorna. Rör ut maizena- eller potatismjölet i soyan, ev med litet vatten. Tillsätt redningen under omrörning. Låt det hela sjuda upp och smaksätt ev rätten med mer kryddor om så önskas. Det beror på hur salt skinkan respektive buljongen är.

Gott att servera med kokt ris eller pasta.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka


Annorlunda:
Blanda gärna 1 liten burk väl avrunna böngroddar i rätten. Du kan också tillsätta rikligt med klippt eller hackad persilja, den ger inte bara färg utan också god smak. Dessutom får du litet andra vitaminer och mineralämnen.

Festligare:
Laga rätten på 300 g fläskfilé skuren i tunna strimlor. Fräs då upp dem först i oljan så att de får färg. Tillsätt sedan 100 g skivade champinjoner eller annan svamp och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt övriga ingredienser som i vårt recept men uteslut skinkan. Strö över 1 - 2 dl rostade varma cashew- eller jordnötter precis när rätten ska serveras. Bjud soya till.

Kom ihåg:
I den kinesiska, och också i annan orientalisk matlagning, är man mycket noga med att aldrig överkoka vare sig grönsaker, fisk, kött eller fågel. Därigenom bibehåller alla råvaror mycket av sina naturliga vitaminer och mineralämnen och framför allt smakämnen. Ingenting blir urkokt, sönderkokt eller smaklöst. Om du skär grönsaker, kött, fisk etc i små tunna strimlor kan du praktisera den här metoden också i andra sammanhang när du lagar mat.

Till en sådan här rätt är det gott att bjuda chutney - antingen hemlagad eller färdigköpt. Det är en fruktmassa, som får koka med mycket kryddor till en marmeladliknande konsistens.

Tips och idéer:
Om du vill servera ris till den här rätten kan du ge riset en varm, gul färg genom att tillsätta högst ½ tsk gurkmeja till kokvattnet. Men kom ihåg att använda gurkmeja sparsamt, den ger nämligen en mycket kraftig färg åt riset.

Gurkmeja används i curry för att ge den gula färgen.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar