DAGENS RECEPT 15-01-08
PARTYSALLAD
Detta är en god och festlig sallad som passar särskilt bra till kyckling eller annan fågel. Den får frisk smak av frukten och de hackade nötterna ger en fin brytning.
4 portioner
1 salladshuvud, gärna romainesallad
eller vanlig grönsallad
2 apelsiner
2 äpplen
2 päron
1 citron
1 purjolök eller gul lök
1 dl hackade salta nötter
Dressing:
1 msk vinäger
1 msk pressad citronsaft
3 msk matolja
1 msk vatten
½ tsk salt
3 krm salladskryddor
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
man bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen väl. Plocka bort ev fula blad. Låt salladen rinna av. Skölj och skala frukten och skär den i tärningar. Skär citronen i lövtunna skivor. Skala och strimla purjolöken eller hacka löken.
Blanda samman dressingen. Dela salladsbladen lätt och lägg dem i en skål. Strö över löken. Lägg över frukten och strö över nötterna. Häll över dressingen. Blanda salladen och servera genast. Garnera med citronskivorna och gärna med litet rivet apelsinskal.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Blanda grönsalladen med 1 liten burk konserverad blandad frukt, som du låtit rinna av väl. Pressa först litet citron eller apelsinsaft över frukten. I övrigt som i vårt recept.
Blanda ned 1 - 2 tomater, skurna i små tärningar, och 1 finstrimlad paprika i salladen. Om du har bladselleri/blekselleri hemma är det också gott i salladen. Du kan strö över hackade valnötter eller hasselnötter i stället för salta nötter.
Gör dressingen som i vårt recept men smaksätt den då gärna med 1 msk senap.
Kom ihåg:
Låt alltid både grönsallad och övriga grönsaker, som du använder i en sallad, rinna av väl innan du blandar samman salladen. Allt vatten som finns kvar i dem rinner annars ned i botten på salladsskålen och då blir dressingen smaklös och salladen alltför vattnig.
Om du vill ha salladen krispig och spröd snabbt kan du ställa in hela skålen i frysen några minuter. Då blir salladen spröd och fräsch - men glöm inte bort den. Får den stå för länge blir salladen alldeles mörk och vattnig, när den tinar.
Tips och idéer:
Du kan först blanda samman dressingen och hälla den över frukten, skuren i bitar. Låt allt stå 1 - 2 timmar att marinera. Blanda sedan samman frukt och sallad och strö över nötterna.
Från Nya Mästerkocken 1983
PARTYSALLAD
Detta är en god och festlig sallad som passar särskilt bra till kyckling eller annan fågel. Den får frisk smak av frukten och de hackade nötterna ger en fin brytning.
4 portioner
1 salladshuvud, gärna romainesallad
eller vanlig grönsallad
2 apelsiner
2 äpplen
2 päron
1 citron
1 purjolök eller gul lök
1 dl hackade salta nötter
Dressing:
1 msk vinäger
1 msk pressad citronsaft
3 msk matolja
1 msk vatten
½ tsk salt
3 krm salladskryddor
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
man bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen väl. Plocka bort ev fula blad. Låt salladen rinna av. Skölj och skala frukten och skär den i tärningar. Skär citronen i lövtunna skivor. Skala och strimla purjolöken eller hacka löken.
Blanda samman dressingen. Dela salladsbladen lätt och lägg dem i en skål. Strö över löken. Lägg över frukten och strö över nötterna. Häll över dressingen. Blanda salladen och servera genast. Garnera med citronskivorna och gärna med litet rivet apelsinskal.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Blanda grönsalladen med 1 liten burk konserverad blandad frukt, som du låtit rinna av väl. Pressa först litet citron eller apelsinsaft över frukten. I övrigt som i vårt recept.
Blanda ned 1 - 2 tomater, skurna i små tärningar, och 1 finstrimlad paprika i salladen. Om du har bladselleri/blekselleri hemma är det också gott i salladen. Du kan strö över hackade valnötter eller hasselnötter i stället för salta nötter.
Gör dressingen som i vårt recept men smaksätt den då gärna med 1 msk senap.
Kom ihåg:
Låt alltid både grönsallad och övriga grönsaker, som du använder i en sallad, rinna av väl innan du blandar samman salladen. Allt vatten som finns kvar i dem rinner annars ned i botten på salladsskålen och då blir dressingen smaklös och salladen alltför vattnig.
Om du vill ha salladen krispig och spröd snabbt kan du ställa in hela skålen i frysen några minuter. Då blir salladen spröd och fräsch - men glöm inte bort den. Får den stå för länge blir salladen alldeles mörk och vattnig, när den tinar.
Tips och idéer:
Du kan först blanda samman dressingen och hälla den över frukten, skuren i bitar. Låt allt stå 1 - 2 timmar att marinera. Blanda sedan samman frukt och sallad och strö över nötterna.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar