DAGENS RECEPT 15-01-09
HASSELBACKSPOTATIS
Det här är ett både lätt, trevligt och festligt sätt att tillaga potatis på. Du skär den skalade potatisen i skivor och "bakar" den i ugn med olika smaktillsatser.
4 portioner
1 kg jämnstora potatisar
1½ tsk salt
3 msk smör eller margarin
Smaktillsatser:
4 msk stark riven ost
eller
2 tsk paprikapulver
eller
1 tsk vitlökspulver
eller
3 msk finhackad persilja
eller
2 msk finhackad lök
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 4 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj, borsta och skala potatisen. Skär av en tunn skiva vid ena långsidan så att potatisen kan stå. Skär sedan potatisen i tunna skivor tvärs över som ni ser på bilden nedan, alltså inte helt igenom. Lägg en träpinne eller linjal vid sidan av potatisen så går det lätt att avpassa. Ställ potatisarna på ett smort ugnssäkert fat och krydda med salt.
Välj den smaktillsats du önskar. Smält matfettet och blanda det med smaktillsatsen. Ös potatisen med blandningen. Baka potatisen i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Öka värmen till 225 grader och baka ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk och har fått fin färg på ytan.
Gott att servera till stekt kött, fågel eller färsrätter.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att ugnsbaka
Snabbare:
Skölj, borsta, skala och skiva potatisen som i vårt recept. Förväll den i lättsaltat vatten 6 - 8 minuter. Ta upp den och låt den rinna av väl. Välj smaktillsats. Baka sedan potatisen i ugn vid 225 grader som i vårt recept. Tiden i ugnen blir endast ca 15 minuter - ev kan du öka värmen till 250 grader de sista 5 minuterna. Potatisen blir inte fullt så spröd och knaprig som i vårt recept men ändå mycket god.
Annorlunda:
Gör en blandning av det smälta smöret och örtkryddor, t ex rosmarin, basilika, dragon eller salvia. Baka som i vårt recept eller som ovan.
Kom ihåg:
Potatis mörknar lätt om den får ligga skalad länge. Lägg den därför gärna i vatten om du vet att det dröjer innan du kan tillaga den.
Ju tunnare skivor du skär potatisen i till denna rätt, desto godare blir den. Skivorna öppnar sig lätt under ugnsbakningen och blir spröda och krispiga.
Du kan, om du vill, bre ett tunt lager senap mellan potatisskivorna innan du bakar potatisen. Uteslut då övriga smaktillsatser.
Tips och idéer:
Potatis är en av basvarorna i hushållet och en bra sådan, billig och nyttig. Lär dig därför att variera den och låt den förekomma på matsedeln ofta. I dyrtider är det särskilt viktigt att basera maten på billiga och goda råvaror.
Från Nya Mästerkocken 1983
HASSELBACKSPOTATIS
Det här är ett både lätt, trevligt och festligt sätt att tillaga potatis på. Du skär den skalade potatisen i skivor och "bakar" den i ugn med olika smaktillsatser.
4 portioner
1 kg jämnstora potatisar
1½ tsk salt
3 msk smör eller margarin
Smaktillsatser:
4 msk stark riven ost
eller
2 tsk paprikapulver
eller
1 tsk vitlökspulver
eller
3 msk finhackad persilja
eller
2 msk finhackad lök
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 4 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj, borsta och skala potatisen. Skär av en tunn skiva vid ena långsidan så att potatisen kan stå. Skär sedan potatisen i tunna skivor tvärs över som ni ser på bilden nedan, alltså inte helt igenom. Lägg en träpinne eller linjal vid sidan av potatisen så går det lätt att avpassa. Ställ potatisarna på ett smort ugnssäkert fat och krydda med salt.
Välj den smaktillsats du önskar. Smält matfettet och blanda det med smaktillsatsen. Ös potatisen med blandningen. Baka potatisen i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Öka värmen till 225 grader och baka ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen känns mjuk och har fått fin färg på ytan.
Gott att servera till stekt kött, fågel eller färsrätter.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att ugnsbaka
Snabbare:
Skölj, borsta, skala och skiva potatisen som i vårt recept. Förväll den i lättsaltat vatten 6 - 8 minuter. Ta upp den och låt den rinna av väl. Välj smaktillsats. Baka sedan potatisen i ugn vid 225 grader som i vårt recept. Tiden i ugnen blir endast ca 15 minuter - ev kan du öka värmen till 250 grader de sista 5 minuterna. Potatisen blir inte fullt så spröd och knaprig som i vårt recept men ändå mycket god.
Annorlunda:
Gör en blandning av det smälta smöret och örtkryddor, t ex rosmarin, basilika, dragon eller salvia. Baka som i vårt recept eller som ovan.
Kom ihåg:
Potatis mörknar lätt om den får ligga skalad länge. Lägg den därför gärna i vatten om du vet att det dröjer innan du kan tillaga den.
Ju tunnare skivor du skär potatisen i till denna rätt, desto godare blir den. Skivorna öppnar sig lätt under ugnsbakningen och blir spröda och krispiga.
Du kan, om du vill, bre ett tunt lager senap mellan potatisskivorna innan du bakar potatisen. Uteslut då övriga smaktillsatser.
Tips och idéer:
Potatis är en av basvarorna i hushållet och en bra sådan, billig och nyttig. Lär dig därför att variera den och låt den förekomma på matsedeln ofta. I dyrtider är det särskilt viktigt att basera maten på billiga och goda råvaror.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar