DAGENS RECEPT 15-01-10
VARMA DRYCKER
Vem minns inte sin barndoms rykande choklad i kopp, toppad med vispad grädde? Det var bland det godaste man visste. Här är några andra drycker som både värmer och mättar en kylig kväll.
1 kopp av vardera
Apelsinchoklad
2 dl hett vatten
½ dl apelsinjuice
2 tsk kakao
1½ msk socker
½ dl vispad grädde
rivet apelsinskal
Hetta upp vatten och apelsinjuice. Blanda kakao och socker i en kopp. Häll över vattenblandningen och rör om väl. Garnera med vispad grädde och apelsinskal.
Mockadryck med kanel
1½ dl starkt hett kaffe
1 dl stark mjölkchoklad
ev ½ msk socker
1 - 2 krm kanel
kanelstång
Blanda det heta kaffet med mjölkchokladen i en kopp. Blanda socker och kanel och rör ned det. Lägg gärna en kanelstång vid sidan av koppen om någon vill låta den dra i den heta drycken.
Kaffechoklad
1 dl starkt kaffe
1½ dl mjölkchoklad
½ dl vispad grädde
riven choklad
Blanda samman hett kaffe och het mjölkchoklad, gärna i en glaskopp. Lägg en klick vispgrädde överst och strö över riven choklad.
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Alla de drycker vi föreslår kan också lagas med någon alkoholhaltig dryck att spetsa med. Där kan du välja efter egen önskan och efter tillgång. Du kan t ex smaksätta apelsinchokladen med apelsinlikör eller litet konjak eller armagnac. Mockadrycken med kanel kan du smaksätta med konjak, madeira eller sherry. Till kaffechokladen passar kakaolikör eller cointreau bra men du kan också använda rom eller arrak.
Kom ihåg:
Vispa aldrig grädden för mycket utan bara tills den är tjockflytande och krämig. Vispar du den för mycket kan den lätt bli grynig.
Du kan gnida koppen som du serverar dryckerna ur med antingen en skiva apelsin- eller citronskal. Du kan också lägga en skiva citron- eller apelsinskal bredvid koppen så att var och en kan klämma ett par droppar av den aromrika oljan ur skalet direkt ned i drycken.
Det går utmärkt att laga de här dryckerna på pulverkaffe eller pulverchoklad - snabbt och bekvämt. Men kom ihåg att dryckerna ska vara starka.
Tips och idéer:
Du kan använda farin att söta dryckerna med om du vill. Det ger en kraftigare smak. Det är trevligt också att sätta fram en skål farin på bordet för var och en att smaksätta med efter önskan.
Om du inte har blockchoklad hemma kan du använda vanlig choklad, t ex en chokladkaka. Uteslut då sockret i drycken.
Från Nya Mästerkocken 1983
VARMA DRYCKER
Vem minns inte sin barndoms rykande choklad i kopp, toppad med vispad grädde? Det var bland det godaste man visste. Här är några andra drycker som både värmer och mättar en kylig kväll.
1 kopp av vardera
Apelsinchoklad
2 dl hett vatten
½ dl apelsinjuice
2 tsk kakao
1½ msk socker
½ dl vispad grädde
rivet apelsinskal
Hetta upp vatten och apelsinjuice. Blanda kakao och socker i en kopp. Häll över vattenblandningen och rör om väl. Garnera med vispad grädde och apelsinskal.
Mockadryck med kanel
1½ dl starkt hett kaffe
1 dl stark mjölkchoklad
ev ½ msk socker
1 - 2 krm kanel
kanelstång
Blanda det heta kaffet med mjölkchokladen i en kopp. Blanda socker och kanel och rör ned det. Lägg gärna en kanelstång vid sidan av koppen om någon vill låta den dra i den heta drycken.
Kaffechoklad
1 dl starkt kaffe
1½ dl mjölkchoklad
½ dl vispad grädde
riven choklad
Blanda samman hett kaffe och het mjölkchoklad, gärna i en glaskopp. Lägg en klick vispgrädde överst och strö över riven choklad.
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Alla de drycker vi föreslår kan också lagas med någon alkoholhaltig dryck att spetsa med. Där kan du välja efter egen önskan och efter tillgång. Du kan t ex smaksätta apelsinchokladen med apelsinlikör eller litet konjak eller armagnac. Mockadrycken med kanel kan du smaksätta med konjak, madeira eller sherry. Till kaffechokladen passar kakaolikör eller cointreau bra men du kan också använda rom eller arrak.
Kom ihåg:
Vispa aldrig grädden för mycket utan bara tills den är tjockflytande och krämig. Vispar du den för mycket kan den lätt bli grynig.
Du kan gnida koppen som du serverar dryckerna ur med antingen en skiva apelsin- eller citronskal. Du kan också lägga en skiva citron- eller apelsinskal bredvid koppen så att var och en kan klämma ett par droppar av den aromrika oljan ur skalet direkt ned i drycken.
Det går utmärkt att laga de här dryckerna på pulverkaffe eller pulverchoklad - snabbt och bekvämt. Men kom ihåg att dryckerna ska vara starka.
Tips och idéer:
Du kan använda farin att söta dryckerna med om du vill. Det ger en kraftigare smak. Det är trevligt också att sätta fram en skål farin på bordet för var och en att smaksätta med efter önskan.
Om du inte har blockchoklad hemma kan du använda vanlig choklad, t ex en chokladkaka. Uteslut då sockret i drycken.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar