DAGENS RECEPT 15-01-11
SPANSKA KOTLETTER
Kotletter hör till snabbmaten men behöver för den skull inte bli enformig mat. Det går minsann att variera och servera kotletter på många sätt.
4 portioner
4 stora fläskkotletter, ca 600 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 grön paprika
2 tomater
100 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk chilisås
1 - 2 tsk soya
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Snitta kotletterna i fettkanten. Förbered grönsakerna. Skölj och dela paprikan. Ta noga bort alla kärnor och strimla den. Skär tomaterna i tärningar. Borsta av och skiva champinjonerna. Skölj och strimla purjon.
Fräs upp litet av matfettet i en stekpanna. Lägg i paprika, tomater, champinjoner och purjo. Låt allt fräsa en stund eller tills champinjonerna avgett sin vätska. Ta upp blandningen och håll den varm. Torka ur stekpannan. Bryn resten av fettet. Lägg i kotletterna och bryn dem väl på bägge sidor. Krydda dem med salt och paprikapulver och låt dem eftersteka ca 4 minuter på varje sida.
Lägg tillbaka paprikaröran. Tillsätt chilisås och soya och låt allt bli genomvarmt. Lägg upp kotletterna på fat och lägg på paprikaröran.
Gott att servera med tex kokt pasta eller kokt eller brynt ris. Lägg då kotletterna ovanpå pastan eller riset. Servera gärna sallad till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Billigare:
Använd tomater på burk. Uteslut den färska paprikan och smaksätt med råriven lök. Bryn och stek kotletterna som i vårt recept. Lägg tomater och lök i stekpannan. Låt allt koka tills massan tjocknat. Smaksätt med salt, peppar och gärna löksalt. Servera som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda ned 8 - 10 skivade oliver och 2 - 4 sardeller eller ansjovisfiléer i paprikaröran. Bryn och stek kotletterna som i vårt recept. Häll röran över och servera genast.
Kom ihåg:
Stek aldrig fläskkött för länge, då blir det torrt och trådigt.
Krydda alltid köttet efter bryningen (fast jag kryddar det alltid före).
Låt det bli brynt på ena sidan innan du vänder det. Bryn på andra sidan. Sänk värmen och låt köttet eftersteka några minuter.
Vispa gärna ur stekpannan med litet buljong eller vatten. Men låt skyn koka ihop och bli koncentrerad innan du häller den över köttet. Smaksätt med litet kryddor om du använder vatten i stället för buljong.
Kryddor som är goda till fläskkött är t ex mejram, salvia, basilika, timjan, ingefära, nejlikor och kryddpeppar.
Tips och idéer:
Pasta går lika snabbt att laga till som kotletterna. Välj därför gärna det som tillbehör om du vill ha en riktigt snabb middag.
Välj gärna karrékotletter till den här rätten. De är saftigare och något fetare men skär bort fettet efter stekningen (något jag aldrig heller gör).
Från Nya Mästerkocken 1983
SPANSKA KOTLETTER
Kotletter hör till snabbmaten men behöver för den skull inte bli enformig mat. Det går minsann att variera och servera kotletter på många sätt.
4 portioner
4 stora fläskkotletter, ca 600 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 grön paprika
2 tomater
100 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk chilisås
1 - 2 tsk soya
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Snitta kotletterna i fettkanten. Förbered grönsakerna. Skölj och dela paprikan. Ta noga bort alla kärnor och strimla den. Skär tomaterna i tärningar. Borsta av och skiva champinjonerna. Skölj och strimla purjon.
Fräs upp litet av matfettet i en stekpanna. Lägg i paprika, tomater, champinjoner och purjo. Låt allt fräsa en stund eller tills champinjonerna avgett sin vätska. Ta upp blandningen och håll den varm. Torka ur stekpannan. Bryn resten av fettet. Lägg i kotletterna och bryn dem väl på bägge sidor. Krydda dem med salt och paprikapulver och låt dem eftersteka ca 4 minuter på varje sida.
Lägg tillbaka paprikaröran. Tillsätt chilisås och soya och låt allt bli genomvarmt. Lägg upp kotletterna på fat och lägg på paprikaröran.
Gott att servera med tex kokt pasta eller kokt eller brynt ris. Lägg då kotletterna ovanpå pastan eller riset. Servera gärna sallad till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Billigare:
Använd tomater på burk. Uteslut den färska paprikan och smaksätt med råriven lök. Bryn och stek kotletterna som i vårt recept. Lägg tomater och lök i stekpannan. Låt allt koka tills massan tjocknat. Smaksätt med salt, peppar och gärna löksalt. Servera som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda ned 8 - 10 skivade oliver och 2 - 4 sardeller eller ansjovisfiléer i paprikaröran. Bryn och stek kotletterna som i vårt recept. Häll röran över och servera genast.
Kom ihåg:
Stek aldrig fläskkött för länge, då blir det torrt och trådigt.
Krydda alltid köttet efter bryningen (fast jag kryddar det alltid före).
Låt det bli brynt på ena sidan innan du vänder det. Bryn på andra sidan. Sänk värmen och låt köttet eftersteka några minuter.
Vispa gärna ur stekpannan med litet buljong eller vatten. Men låt skyn koka ihop och bli koncentrerad innan du häller den över köttet. Smaksätt med litet kryddor om du använder vatten i stället för buljong.
Kryddor som är goda till fläskkött är t ex mejram, salvia, basilika, timjan, ingefära, nejlikor och kryddpeppar.
Tips och idéer:
Pasta går lika snabbt att laga till som kotletterna. Välj därför gärna det som tillbehör om du vill ha en riktigt snabb middag.
Välj gärna karrékotletter till den här rätten. De är saftigare och något fetare men skär bort fettet efter stekningen (något jag aldrig heller gör).
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar