onsdag 7 januari 2015

Dagens recept: Fiskgryta med räkor

DAGENS RECEPT 15-01-07


FISKGRYTA MED RÄKOR

Så här efter julen behöver vi äta fisk - och förresten annars också. Fisk är både gott, nyttigt och lättsmält. Att göra en fiskgryta går fort och lätt och är verkligen inte svårt. Pröva denna med räkor, dill och citron.

4 portioner

600 g fiskfiléer, färska eller djupfrysta
2 tsk salt
1 msk hackad dill
3 msk pressad citronsaft
2 msk smör eller margarin
2 dl crème fraîche eller gräddfil
200 - 300 g rensade räkor
dill

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
ta bara 3 dl crème fraîche.


Skölj snabbt av fiskfiléerna. Använder du djupfryst fisk så låt den tina lätt så att du kan skära den. Torka av filéerna.

Använd en låg, vid kastrull och smöra den lätt. Dela ev filéerna. Salta dem lätt. Vik dem dubbla och lägg dem i kastrullen. Strö över dill och häll över citronsaft. Klicka över smöret och ställ kastrullen på värmen. Låt fisken långsamt sjuda upp under lock. Låt den sedan sjuda ca 8 minuter eller tills fiskfiléerna verkar vita och fasta.

Häll av det spad som bildats och blanda det i en skål med crème fraîche och ev med litet mer salt. Tillsätt räkorna. Häll denna blandning över fisken i kastrullen och låt allt långsamt hettas upp - det får inte koka. Garnera gärna med mer dill.

Gott att servera med citronklyftor, kokt potatis eller ris och bröd.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att koka


Annorlunda:
Använd musslor i stället för räkor till fiskgrytan. Då kan du använda litet av musselspadet att sjuda fisken i - men ta inte för mycket. Det räcker med en bottenskyla. Minska lätt på saltet då spadet är salt. I övrigt som i vårt recept.

Använd djupfrysta fiskbullar i stället för fiskfiléer till denna gryta. Koka upp fiskbullarna i lätt saltat vatten och låt dem sjuda 6 - 8 minuter. Häll av spadet. Blanda litet av det med crème fraîche, smaksätt med dill och tillsätt räkor. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Skaldjur som räkor, krabba, hummer och liknande ska aldrig koka utan bara värmas upp. Om de får koka blir de både torra och sega.

Koka av räkskalen, om du använder färska räkor, med litet vatten, en skiva lök och några dillkvistar. Då får du ett gott spad som du kan använda till sås eller soppa. Du kan frysa in det i små plastbägare eller glasburkar.

Om du får några rester av den här fiskgrytan kan du använda dem till sallad. Blanda dem med kokt ris, gärna också tinade djupfrysta ärter och ev litet finstrimlad purjolök. Gör gärna mer sås med crème fraîche eller gräddfil. Servera salladen med bröd.

Tips och idéer:
Om du ska smaksätta en rätt med litet citronsaft kan du sticka med en gaffel på ett par ställen i den tvättade citronen. Kläm sedan ut så mycket saft du behöver genom att "krama" citronen. Då kan du använda citronen flera gånger.

Om en citron har torkat i skalet kan du låta den ligga i kallt vatten några timmar eller längre. Då mjukas den snabbt upp och det går lätt att riva skalet.


Från Nya Mästerkocken 1983



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar