tisdag 6 januari 2015

Dagens recept: Rödbets- och löksoppa

DAGENS RECEPT 15-01-06


RÖDBETS- OCH LÖKSOPPA

En värmande soppa passar särskilt bra så här års när kylan har tagit tag i oss och vi känner oss riktigt frusna. Soppor är både billig och lättlagad mat och de blir som regel inte sämre av att värmas.

4 portioner

600 g färska rödbetor, ca 10 st
3 potatisar
3 gula lökar
2 msk smör eller margarin
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
1 lagerblad
1½ l buljong
ev salt, vitpeppar
saft av 1 citron

klippt gräslök
eller det gröna av 1 purjolök

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj och borsta rödbetor och potatis. Skala och skiva potatis och lök. Skala och råriv rödbetorna. Börja med att fräsa upp löken i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Den går inte ta färg. Tillsätt den skivade potatisen och låt den fräsa med en stund. Tillsätt kryddor och buljong och låt alltsammans koka upp. Rör ned rödbetorna.

Låt soppan långsamt koka tills den blivit simmig och potatisen kokat sönder. Vispa i den då och då. Smaksätt ev med mer kryddor. Tillsätt citronsaften och strö gärna över litet klippt grönt.

Gott att servera med ostsmörgåsar på grovt bröd och ev med en klick gräddfil smaksatt med pepparrot i varje tallrik.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka


Snabbare:
Använd inlagda eller konserverade rödbetor till soppan. Smaksätt den då med litet av ättikslagen från rödbetorna i stället för med citronsaft. Du kan ta tärnade eller strimlade rödbetor på burk. Låt potatis och lök fräsa några minuter i matfettet. Späd med buljongen och låt koka ca 10 minuter. Tillsätt rödbetorna. Koka ytterligare ett par minuter, smaksätt soppan och servera.

Annorlunda:
Låt några små kryddstarka korvar, t ex isterband eller polska korvar, koka med soppan ca 10 minuter. Skär dem i bitar och servera dem i soppan.

Du kan också lägga i strimlor av kassler eller rökt skinka om du vill ha en matigare soppa.

Kom ihåg:
Du kan använda rårivna rödbetor i sallader av olika slag. Men kom ihåg att rödbetor innehåller en starkt röd saft som lätt ger färg åt övriga ingredienser i en sallad.

Kom ihåg att inte skära av vare sig bladfäste eller rotspets från rödbetorna om du ska koka dem. Då "rinner" saften ut ur rödbetorna och de blir mycket bleka och färglösa.

Tips och idéer:
Du kan servera en klick keso eller yoghurt smaksatt med litet krossad vitlök i den här soppan.

Rårivna rödbetor i en sallad kan lätt ha en "jordsmak". Den smaken kan du få bort genom att pressa litet citronsaft över rödbetorna. Likaså om du blandar råriven eller fint hackad rödlök i salladen.

Frys in:
Det är praktiskt att koka stor sats av denna soppa och sedan frysa in. Förpacka väl i tätt frysemballage, t ex glasburkar eller plastburkar. Men fyll aldrig burkarna mer än till 2/3. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar