MÖRK CHOKLADKOLA MED ROSTADE NÖTTER
Ingen jul utan mörk chokladkola! Här får den extra skjuts i smaken av rostade hasselnötter.
15 skivor = 30 - 60 bitar
1 dl hasselnötter
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
4 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
100 g smör
Rosta nötterna i en torr, het panna tills skalen börjar spricka och nötterna får färg. Låt svalna. Häll över på en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Skär nötterna grovt. Klä en brödform, ca 10 x 30 cm, med bakplåtspapper som går upp på kanterna.
Vispa ihop grädde, socker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör i en kastrull, koka upp och låt sjuda på medelvärme tills kolasmeten når en temperatur på 122 grader eller klarar kulprovet. Ta genast av från plattan, vänd ned hasselnötterna och häll smeten i den pappersklädda formen.
Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen. Förvara den på skärbräda och låt var och en ta en bit eller skär i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl.
Från ICA-Kuriren nr 49/14
Ingen jul utan mörk chokladkola! Här får den extra skjuts i smaken av rostade hasselnötter.
15 skivor = 30 - 60 bitar
1 dl hasselnötter
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
4 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
100 g smör
Rosta nötterna i en torr, het panna tills skalen börjar spricka och nötterna får färg. Låt svalna. Häll över på en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Skär nötterna grovt. Klä en brödform, ca 10 x 30 cm, med bakplåtspapper som går upp på kanterna.
Vispa ihop grädde, socker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör i en kastrull, koka upp och låt sjuda på medelvärme tills kolasmeten når en temperatur på 122 grader eller klarar kulprovet. Ta genast av från plattan, vänd ned hasselnötterna och häll smeten i den pappersklädda formen.
Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen. Förvara den på skärbräda och låt var och en ta en bit eller skär i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl.
Från ICA-Kuriren nr 49/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar