fredag 14 november 2014

Dagens recept: Spröda valnötskakor

DAGENS RECEPT 14-11-14


SPRÖDA VALNÖTSKAKOR

De här kakorna är lika goda som spröda och det kan vara värt besväret att baka en sats till jul. De kommer att bli allas favoriter och kanske efterlängtade julkakor nästa år också.

Ca 60 kakor

250 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl malda valnötskärnor
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl

ev hackade valnötter


Börja med att röra matfettet ljust och smidigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och rör blandningen ljus och porös. Blanda samman valnötskärnorna med de bägge mjölsorterna. Tillsätt blandningen litet i sänder och rör degen under tiden. Den ska bli lätt och luftig.

Spritsa eller klicka ut degen på smorda plåtar. Om du klickar ut den kan du trycka lätt med en gaffel på ytan, så får kakorna ett trevligt mönster. Du kan ev strö litet hackade valnötskärnor på toppen av varje kaka. Grädda kakorna i ugn vid 200 grader ca 10 minuter tills de fått lätt färg och verkar torra och genomgräddade. Låt dem svalna på plåten innan du flyttar över dem på galler.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Enklare:
Du kan, om du vill, försiktigt rulla ut den här degen till små rullar. Linda in dem i folie eller smörpapper och låt dem ligga antingen i frysen ca 30 minuter eller i kylen ca 1½ timme. Skär sedan rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåt och lägg ½ valnötskärna på varje kaka. Grädda vid 175 grader ca 8 minuter eller tills kakorna fått lätt färg och är genomgräddade. De är fortfarande mycket spröda.

Kom ihåg:
Nötter och mandel härsknar väldigt fort. Det är därför viktigt att du förvarar dem kallt och mörkt. Nötkärnor kan du lägga i små fryspåsar och förvara i frysen eller ev i kylskåp. Hela nötter kan du förvara så kallt som möjligt - gärna i kylskåp eller i kallt skafferi.

Använd aldrig nötter eller mandel som du misstänker är härskna till bakverk. Vid gräddningen kommer den dåliga smaken fram tydligare och du kan förstöra ett bakverk med dem.

Potatismjölet gör de här kakorna särskilt lätta och fina.

Tips och idéer:
Spola aldrig av en varm plåt, som du tar direkt från ugnen, i kallt vatten. Då händer det att den slår sig och det blir svårt, nästan omöjligt, att få den plan igen. När du sedan använder den vid nästa bak får du ojämn gräddning på dina bröd eller kakor.

Kontrollera då och då din ugn med en lös ugnstermometer. Ugnarnas termostater ändrar sig ganska lätt och kan visa fel temperatur.

Frys in:
Kakorna går fint att frysa in. Förpacka väl i t ex små burkar med lock och lägg smörpapper eller folie mellan varje lager. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar